Αυτόνομο όχημα χωρίς οδηγό στους δρόμους του Τέξας

Η Drive.ai είναι η δεύτερη εταιρία που το κατορθώνει
19 Μαΐου 2018 04:00
Αυτόνομο όχημα χωρίς οδηγό στους δρόμους του Τέξας

Πλέον όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτήν. Η Drive.ai μια startup που ετοιμάζει την δική της υπηρεσία μεταφορών με αυτόνομα οχήματα, άφησε να κυκλοφορήσει στους δρόμους του Τέξας ένα αυτόνομο όχημα χωρίς να υπάρχει κάποιος στη θέση του οδηγού. Τα τεστ γίνονται λίγο πριν την επίσημη έναρξη της υπηρεσίας το ερχόμενο καλοκαίρι. Όμως η εταιρία σε δήλωσή της έκανε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται αρχικά τουλάχιστον να μεταφέρει επιβάτες χωρίς να υπάρχει κάποιος πίσω από το τιμόνι.

Η Drive.ai έδωσε ένα βίντεο στην δημοσιότητα με το εν λόγω αυτοκίνητο να πλοηγείται ανενόχλητο στους δρόμους του προαστίου του Frisco και κάτω δεξιά στην οθόνη εμφανιζόταν η "όραση" του αυτοκινήτου. Δηλαδή φαινόταν με ποιον τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω της.

Το αμάξι όμως δεν ήταν ολομόναχο στους δρόμους. Στην θέση του συνοδηγού υπήρχε ένας άνθρωπος έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαζόταν. Επίσης υπήρχε και ηλεκτρονική επιτήρηση του αυτοκινήτου σε περίπτωση που κάτι έδειχνε να πηγαίνει λάθος. Τα επόμενα βήματα της εταιρίας μετά το ξεκίνημά της θα έχει ως εξής: Πρώτα θα υπάρχουν οδηγοί πίσω από το τιμόνι οι οποίοι θα επεμβαίνουν μόνο όταν και εάν χρειαστεί, στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη θέση του συνοδηγού έχοντας όμως πάλι τον ίδιο ρόλο και τέλος θα αφαιρεθούν τελείως μέσα από τα οχήματα.

 Όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018 εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Η Drive.ai έγινε η δεύτερη εταιρία μετά την Waymo που κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα αυτόνομο όχημα χωρίς να είναι κάποιος πίσω από το τιμόνι.