Αυτό θα είναι το ελικόπτερο του Άρη

Επίδειξη λειτουργίας από τη NASA
12 Μαΐου 2018 07:18
Αυτό θα είναι το ελικόπτερο του Άρη

Το επόμενο rover που θα στείλει η NASA στον Άρη, το Mars 2020, θα είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό ελικόπτερο! Η NASA ανακοίνωσε χτες το νέο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που ονομάζει με απλότητα Mars Helicopter και σκοπός του είναι να πετά στον ουρανό του Άρη για να προσφέρει σε εμάς αλλά και στο rover μία "ματιά αετού", εξερευνώντας περιοχές που το rover αδυνατεί να πάει ή ακόμα και καθοδηγώντας το rover στο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Mars Helicopter θα καταφέρει να πετάξει στον ουρανό του Άρη, αφού η ατμόσφαιρά του είναι 100 φορές πιο αραιή από αυτή της Γης. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πετάξει όμως, δε θα επηρεάσει την αποστολή του rover. Το μεγαλύτερο ύψος που έχει πετάξει ελικόπτερο στη Γη είναι 12 χιλιόμετρα, η ατμόσφαιρα του Άρη όμως είναι τόσο αραιή που μοιάζει με γήινο υψόμετρο 30 χιλιομέτρων. Έτσι το Mars Helicopter πρέπει να είναι μικρό και ελαφρύ. Θα έχει το μέγεθος μιας μπάλας και θα ζυγίζει 1.8 κιλά, ενώ η διπλή του έλικα θα περιστρέφεται 10 φορές ταχύτερα από την ταχύτητα περιστροφής ενός ελικοπτέρου στη Γη. Η πτήση του θα είναι πλήρως αυτόνομη, μιας και η οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Γη χρειάζεται αρκετά λεπτά για να πραγματοποιηθεί. Το Mars Helicopter θα προσπαθήσει να κάνει 5 αυτόνομες πτήσεις των 90 δευτερολέπτων έκαστος, μέσα σε μία περίοδο 30 ημερών.

Η NASA έχει ένα περήφανο ρεκόρ με πρωτιές. Η ιδέα πως ένα ελικόπτερο θα πετάει στους ουρανούς ενός άλλου πλανήτη είναι συναρπαστική. Το Mars Helicopter είναι πολλά υποσχόμενο για τις μελλοντικές επιστημονικές και εξερευνητικές αποστολές στον Άρη. – Jim Bridestine, Διευθυντής NASA