Η Apple αποσύρει εφαρμογές που μοιράζονται δεδομένα τοποθεσίας

Ένα σωστό βήμα για την υπεράσπιση της ιδιωτικότητας
10 Μαΐου 2018 04:00
Η Apple αποσύρει εφαρμογές που μοιράζονται δεδομένα τοποθεσίας

Η Apple ανέφερε πως ξεκίνησε να εφαρμόζει τον κανόνα του App Store που έχει να κάνει με τα δεδομένα τοποθεσίας και ήδη έχει αφαιρέσει έναν αριθμό εφαρμογών. Οι εν λόγω εφαρμογές μοιράζονταν την τοποθεσία των χρηστών με third party εταιρίες χωρίς την ρητή συγκατάθεση των χρηστών.

Η Apple μέσω μιας επιστολής που έστειλε στους developers, τους εξήγησε τους λόγους που αφαίρεσε τις εφαρμογές τους και τους ζήτησε να βγάλουν όποιον κώδικα υπάρχει μέσα στις εφαρμογές που συλλέγει δεδομένα και τα μοιράζεται με third party εταιρίες. Όσοι συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες του App Store θα μπορέσουν να διαθέσουν ξανά τις εφαρμογές του στο κοινό.

Ο λόγος που η Apple άρχισε να κυνηγάει αυτές τις εφαρμογές είναι επειδή στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας (General Data Protection Regulation).

Από ότι φαίνεται το σκάνδαλο του Facebook με την Cambridge Analytica έχει επηρεάσει όλους τους τεχνολογικούς γίγαντες και οι κρατικοί φορείς προσπαθούν να προστατέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την ιδωτικότητα των πολιτών τους.