Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για επιθεωρήσεις πυρηνικών εργοστασίων

Όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι αδύνατη
08 Μαΐου 2018 07:16
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για επιθεωρήσεις πυρηνικών εργοστασίων

Οι κίνδυνοι αποστολής ανθρώπων για να επιθεωρήσουν πυρηνικά εργοστάσια είναι τεράστιοι. Υπάρχουν φυσικά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ανθρώπων που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά ειδικά όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις, όπως διαρροή, τα ρομπότ είναι μονόδρομος.

Η αυτονομία τους όμως είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένη και για αυτό το λόγο ερευνητές αναπτύσσουν ρομπότ που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουν να χειρίζονται μόνα τους καταστάσεις και εντέλει να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Η ομάδα επιστημόνων από το Lincoln University εξασφάλισε £1.1 εκατομμύρια ως χρηματοδότηση για την έρευνά τους, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία αλγορίθμων που θα επιτρέπουν στα ρομπότ να προσαρμόζονται στο χώρο που βρίσκονται.

Για παράδειγμα, ένα από τα ρομπότ που έχουν αναπτύξει περιλαμβάνει τη χρήση ενός βραχίονα, ο οποίος προσαρμόζεται σε μια κινητή πλατφόρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ανθρώπους χειριστές απομακρυσμένα, όσο και από το ίδιο το ρομπότ τη στιγμή που οι άνθρωποι εκτελούν μια άλλη εργασία. Γενικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί στη χαρτογράφηση και στην κίνηση του ρομπότ στο χώρο, στην κατανόησή του μέσω της “όρασής” του (κάμερες), την αυτοματοποιημένη εκτέλεση εργασιών, το κόψιμο και την απομάκρυνση εμποδίων. Τελικός στόχος, η δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να προσαρμοστούν σε εξαιρετικά εχθρικά περιβάλλοντα και πιθανώς ραδιενεργά και η εκτέλεση εργασιών σε αυτά.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση πυρηνικών αποβλήτων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δικιά μας και την επόμενη γενιά και τα προβλεπόμενα κόστη είναι κολοσσιαία: έως £200 δισεκατομμύρια τα επόμενα εκατό χρόνια. Πρόσφατες καταστροφές όπως αυτή της Fukushima, απέδειξαν την κρίσιμη σημασία της ρομποτικής τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την αποτροπή, η οποία σήμερα απουσιάζει, κάνοντας τη δουλειά μας ακόμα πιο σημαντική. – Καθηγητής Gerhard Neumann, επικεφαλής του project