Τα Sony Aibo ρομπότ έχουν τις δικές τους...κηδείες

Που αλλού, στην Ιαπωνία
07 Μαΐου 2018 07:13
Τα Sony Aibo ρομπότ έχουν τις δικές τους...κηδείες

Τα Aibo της Sony είναι ιδιαίτερα αγαπητά ρομπότ, ειδικά στην Ιαπωνία. Όπως και τα πραγματικά σκυλιά όμως, δε “ζουν” για πάντα. Στη δυτική κοινωνία λογικά μετά το πέρας της λειτουργίας τους θα κατέληγαν στην ανακύκλωση, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όμως έχουν τις δικές τους κηδείες

Οι κηδείες μάλιστα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και έχουν αρκετή διαδικασία. Ο ιερέας απαγγέλει ψαλμούς που ακούγονται συνήθως για ανθρώπους, για να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση (της ψυχής του Aibo;) στον άλλο κόσμο. Κάθε ρομπότ έρχεται με μία καρτέλα στο λαιμό του όπου αναφέρεται η προέλευσή του και η οικογένεια στην οποία άνηκε, ενώ συχνά συνοδεύονται και από επιστολές που περιγράφουν τη ζωή που έζησε.

Η πρώτη γενιά Aibo κυκλοφόρησε από τη Sony to 1999 και στα χρόνια που ακολούθησαν πωλήθηκαν πάνω από 150.000. Ήταν το πρώτο ρομπότ "διασκέδασης" στον κόσμο, ικανό να αναπτύσσει τη δική του “προσωπικότητα”. Τον Ιανουάριο παρουσίασε τη νέα έκδοση του Aibo, με τεχνητή νοημοσύνη και συνδεσιμότητα στο internet, ωστόσο δεν είχε την αποδοχή που γνώρισε η αρχική έκδοση.

Tags: