Το Force Jacket της Disney σας επιτρέπει να νιώθετε αυτό που βλέπετε στο VR

Νιώστε το φίδι να τυλίγεται στο σώμα σας ή την μπουνιά του αντιπάλου
27 Απριλίου 2018 07:53
Το Force Jacket της Disney σας επιτρέπει να νιώθετε αυτό που βλέπετε στο VR

Ένα μπουφάν το οποίο μιμείται φυσικές αλληλεπιδράσεις στο σώμα σας δημιούργησαν ερευνητές της Disney Research, MIT Media Lab και Carnegie Mellon University. Το Force Jacket είναι γεμάτο αερόσακους οι οποίοι ελέγχονται από υπολογιστή, ο οποίος με τη σειρά του τους φουσκώνει και τους ξεφουσκώνει. Η Disney ελπίζει το σύστημα να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με VR headsets για μια πιο εμβυθιστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να νιώσει μια αγκαλιά, ένα χτύπημα ή γενικότερα αντικείμενα και όντα να ακουμπούν το σώμα σας.

Το μπουφάν ζυγίζει 2.2 κιλά και διαθέτει 26 αερόσακους, τοποθετημένους στο στήθος, την κοιλιά, την πλάτη, τα πλευρά και τα χέρια. Η διάρκεια, η ένταση και η ταχύτητα του φουσκώματος και του ξεφουσκώματος εξαρτάται από τα εικονικά ερεθίσματα που λαμβάνει ο χρήστης.

Σε αυτό το σημείο ανάπτυξης, ο στόχος είναι να αναπτύξουμε τη βασική τεχνολογία του Force Jacket, η οποία θα είναι αρκετή για βασική ψυχοφυσική εκτίμηση και να σχεδιάσουμε και να δοκιμάσουμε ένα αρχικό σετ επιδράσεων. Μέχρι τώρα αυτά περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, ψιχάλα ή καταρρακτώδη βροχή, χιονόμπαλα στο στήθος, ακούμπημα ώμου από χέρι, γλίτσα να γλιστράει στην πλάτη, έντομο να σκαρφαλώνει στο χέρι και δονήσεις από μοτοσυκλέτα.

Το όλο σύστημα είναι πολύ ογκώδες και περιορίζει το χρήστη. Επιπλέον, με τις επιδράσεις σώματος που μπορούν να επιτύχουν τα wearables, μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών είναι εφικτή. Ωστόσο η ικανότητα του χρήστη να περιστρέφεται ή να κινείται στον VR χώρο περιορίζεται από τα καλώδια και τις συνδέσεις που οδηγούν στην παροχή αέρα και κενού.