AΙ αναγνωρίζει ποιος παθαίνει καρδιακό επεισόδιο μέσω τηλεφώνου

Σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις
27 Απριλίου 2018 04:45
AΙ αναγνωρίζει ποιος παθαίνει καρδιακό επεισόδιο μέσω τηλεφώνου

Η Δανέζικη εταιρία Corti έχει σχεδιάσει έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει εάν κάποιος παθαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο αναλύοντας τα δεδομένα που εξάγει από τη συνομιλία μέσα από το τηλέφωνο. Το software έχει ήδη εφαρμοστεί στην Δανία και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δοκιμαστεί σε 4 νέες ευρωπαϊκές πόλεις τις οποίες προς το παρόν δεν γνωρίζουμε.

Η άμεση παρέμβαση σε ένα ασθενή ο οποίος παθαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του. Κάθε ένα λεπτό που περνάει χωρίς ιατρική φροντίδα οι πιθανότητες επιβίωσης του μειώνονται 7 με 10%. Η εν λόγω ΑΙ ακούει τη συζήτηση κατά την διάρκεια επειγόντων τηλεφωνημάτων και προσπαθεί να αναγνωρίσει μια σειρά από λεκτικά και φωνητικά μοτίβα μέσω των οποίων θα αποφασίσει εάν πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο ή όχι. Στην συνέχεια θα ενημερώσει τον ανθρώπινο παράγοντα και αυτός θα αποστείλει βοήθεια στον ασθενή.

Μέχρι στιγμής η ΑΙ δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά στα τεστ που της έχει βάλει η εταιρία. Σε μία έρευνα που έγινε πάνω σε μια βάση δεδομένων με 161.650 ιστορικά καταγεγραμμένα επείγοντα τηλεφωνήματα εντόπισε επιτυχώς το 93.1% των καρδιακών επεισοδίων. Συγκριτικά, άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην ίδια έρευνα εντόπισαν μόλις το 72.9%. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά γύρω από τον αλγόριθμο της Corti, όπως για παράδειγμα τα ποσοστά λάθους τα οποία δε δημοσιεύτηκαν. Από την άλλη, στέλεχος της εταιρίας είπε πως τα υπόλοιπα στατιστικά δε δημοσιευτήκαν ακόμη γιατί είναι υπό επεξεργασία, είναι όμως παρόμοια με αυτά των ανθρώπων.