Υπό το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εξαγορά της Shazam από την Apple

Το ενδεχόμενο μονοπωλιακών ή κατευθυντικών τακτικών μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία
25 Απριλίου 2018 05:45
Υπό το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εξαγορά της Shazam από την Apple

Τον περασμένο χρόνο η Apple ανακοίνωσε τις προθέσεις της να εξαγοράσει την εφαρμογή αναγνώρισης μουσικών κομματιών, Shazam. Επρόκειτο για μια κίνηση που φημολογούνταν εδώ και αρκετά χρόνια, δεδομένης της πρότερης ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων της εν λόγω υπηρεσίας στο iOS, μέσω της Siri. Φαίνεται όμως πως τον τελευταίο λόγο σε αυτήν την απόκτηση τον έχει η Ευρώπη, αφού τα νομοθετικά της όργανα διερευνούν εδώ και λίγες ημέρες το ενδεχόμενο της ύπαρξης (ή της δημιουργίας) μονοπωλιακών / κατευθυντικών τακτικών.

Σύμφωνα με αναφορά του The Verge: τόσο η υπηρεσία streaming μουσικής της ίδιας (βλ. Apple Music), όσο και το Spotify, συγκεντρώνουν ημερησίως - κατά μέσω όρο - περίπου 1 εκατομμύριο ανακατεύθυνσης μέσω του Shazam. Αυτό σημαίνει πως ύστερα της απόκτησης, η Apple θα μπορούσε με ευκολία να αποτρέψει την προτροπή μεταφοράς σε άλλες μουσικές πλατφόρμες ύστερα κάθε αναζήτησης, οδηγώντας το Spotify - και το κάθε Spotify - στο να χάσει ένα σημαντικό μέρος του κοινού του.

Φυσικά όλα αυτά δεν παύουν να είναι εικασίες, τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να διαχειριστεί την κατάσταση η Apple, όσο και το πόρισμα της επιτροπής. Περισσότερα ύστερα κάποιας επίσημης ανακοίνωσης.

Tags: