Intel: Malware Scanning με χρήση της GPU
Το αντίτιμο της πρόσκαιρης επικάλυψης των ευπαθειών που έκαναν την εμφάνισή τους υπό τα ονόματα Meltdown και Spectre ήταν η αισθητά μειωμένη απόδοση των επηρεασμένων CPUs. Δυστυχώς, μέχρι την παρουσίαση μίας νέας - άνοσης στα εν λόγω exploits - αρχιτεκτονικής, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται υπό τη μορφή αυτής της διόλου ευκαταφρόνητης πρώτης. Προς επαναφορά των υποβαθμισμένων επεξεργαστών στις πρότερες δυνατότητές τους, η Intel έχει αναλάβει την εκπλήρωση ενός συνόλου πρωτοβουλιών.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η AMS (abbr. Accelerated Memory Scanning), μία τεχνολογία που υπόσχεται να μεταφέρει μεγάλο φόρτο εργασίας από τον επεξεργαστή, στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Συγκεκριμένα, η Intel επιτρέπει στον αντιικό έλεγχο να πραγματοποιείται από την GPU και όχι τον CPU. Η ίδια ισχυρίζεται πως η χρήση του επεξεργαστή από τις διεργασίες που σχετίζονται με το antivirus (βλ. Windows Defender) έπεσε από το 20% στο 2% σε ένα σύνολο σεναρίων.
Με το Accelerated Memory Scanning, ο έλεγχος γίνεται από την κάρτα γραφικών της Intel, επιτρέποντας αυξημένη ασφάλεια, ενώ παράλληλα μειώνει αισθητά τον αντίκτυπο αυτού στην απόδοση και την ενεργειακή κατανάλωση του επεξεργαστή.
Μία ακόμη άξια αναφοράς τεχνολογία είναι η ITD (abbr. Intel Threat Detection) όπου σύμφωνα με την ίδια "συνδυάζει την τηλεμετρία της πλατφόρμας με αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης έτσι ώστε να επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της ανίχνευσης σημαντικών ενδεχόμενων κινδύνων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τα false-positive και το αντίκτυπο στις επιδόσεις του επεξεργαστή".
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τόσο τα ήδη υπάρχοντα όσο και τα μελλούμενα chips της εταιρίας θα είναι σε θέση να παρέχουν αυξημένη ασφάλεια δίχως να θυσιάζουν τις επιδόσεις τους.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.