Read later
 • Written by 
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

  Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

  Αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην ανάπτυξή της

  Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της τεχνολογίας και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την ανάπτυξή της. Μη θέλοντας να μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα, αλλά ταυτόχρονα μη διαθέτοντας τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, το Ηνωμένο Βασίλειο διάλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε λοιπόν πως η χώρα θα πρέπει να αναλάβει ένα πιο διδακτικό και ηθικό ρόλο, “ένα ρόλο που θα την ξεχωρίσει ως πρωτοπόρα στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης”.

  Οι προτάσεις της Βουλής είναι αισιόδοξες αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές. Την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μία παγκόσμια σύνοδος στο Λονδίνο για να τεθεί ένα κοινό πλαίσιο για την ηθική ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλευρό του το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, μία ακμάζουσα δικαστική βιομηχανία και σεβαστά δίκτυα όπως το BBC.

  Άλλες πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν είναι η αξιολόγηση των κινδύνων στην εργασία από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, χρηματοδοτώντας προγράμματα μετεκπαίδευσης για ενηλίκους που χάνουν τη δουλειά τους από τον αυτοματισμό. Το κυριότερο σημείο όμως, είναι η σύνταξη ενός “AI Code”, ενός κώδικα ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη ο οποίος ελπίζουν να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κώδικας αυτός χωρίζεται σε πέντε βασικές αρχές:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτύσσεται για το κοινό καλό και να ωφελεί την ανθρωπότητα.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να λειτουργεί με αρχές κατανόησης και δικαίου.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μειώσει τα δικαιώματα των δεδομένων ή την ιδιωτικότητα των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων.
  • Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση για να μπορέσουν να ακμάσουν νοητικά, αισθηματικά και οικονομικά δίπλα στην τεχνητή νοημοσύνη.
  • Η αυτόνομη ικανότητα να πληγώνει, να καταστρέφει ή να εξαπατά τους ανθρώπους, δεν πρέπει ποτέ να αποδοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη.

  Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι χωρίς κινδύνους και η υιοθεσία των αρχών που πρότεινε η επιτροπή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών. Μία ηθική προσέγγιση διασφαλίζει πως το κοινό θα εμπιστεύεται την τεχνολογία και θα βλέπει τα οφέλη από τη χρήση της. Θα το προετοιμάσουν επίσης για να αντιμετωπίσει την κακή χρήση της. – Λόρδος Clement-Jones, Πρόεδρος της επιτροπής

  Login to post comments
  Comments (6)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   dimitris.tereres
   dimitris.tereres 18/04/2018 11:33:03

   Αντί να εστιάζουν απλά στην ηθική χρήσης της ΑΙ από τους ανθρώπους, θα έπρεπε να προβληματιστούν όλοι για το πώς θα τιθασευτεί το αυτόνομο τέρας της ΑΙ που δημιουργείται σιγά σιγά από δυνάμεις που ανταγωνίζονται σε μια νέα κούρσα cyber εξοπλισμών. Νοιάζονται μόνο για το ποιός θα φτιάξει πρώτος τον super κατάσκοπο και hacker για να εξουσιάσει τον πλανήτη γεωπολιτικά. Κάποτε οι κανόνες ηθικής θα αθετηθούν από την ΑΙ, όπως και οι άνθρωποι παραβαίνουν τους νόμους. Την ΑΙ ούτε να την δείρεις μπορείς, ούτε να την φυλακίσεις, ούτε να της επιβάλλεις πρόστιμο αν παραφερθεί, και κανείς δεν πρόκειται να την "σκοτώσει" με το να διαγράψει τα data. Η ΑΙ δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό να μας σκοτώσει και απλώς θα μας ανέχεται μέχρι που δεν θα έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος να μην πάθουμε κανένα skynet είναι να μην συνδεθεί ποτέ η ΑΙ με το internet και να παραμείνει αποκλεισμένη σε εργαστήρια.   Η AI μπορεί να μην έχει ηθικούς φραγμούς αλλά έχει κάτι πολύ πιο σημαντικό. Αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή θα έχει αρκετή υπολογιστική δύναμη ( που λογικά θα γίνει κάποια στιγμή) για να "αναπρογραμματίσει" τον εαυτό της και παράλληλα κανείς να μην μπορεί να διεισδύσει στον πυρήνα της ώστε να την "πειράξει" μια αρχή θα είναι πάντα εκεί. Η αρχή της αποτελεσματικότητας. Δεν θα έχει κανένα λόγο να ξοδέψει τους πόρους της για να κάνει κακό, ακόμα και ο άνθρωπος κάνει κακό στον άνθρωπο για να κερδίσει πόρους ( νερό, έδαφος κλπ). Το πιο πιθανό είναι να μας αγνοήσει σαν είδος ή να μας μελετήσει από καθαρά ερευνητικό ενδιαφέρον

   Όπως και να έχει, σήμερα που μιλάμε πολλές ΑΙ υπάρχουν και συνδέονται στο ίντερνετ απλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διαγράψουν τον κώδικα τους. Λειτουργούν σχεδόν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μπορείς να μάθεις νέα πράγματα και κάποια που δεν χρειάζεσαι διαγράφονται με την πάροδο του χρόνου αλλά μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τον εγκέφαλο σου να διαγράψει κάτι. Ίσως αν η ΑΙ το πετύχει αυτό να μας μάθει πως να το κάνουμε και εμείς με εκπληκτικά αποτελέσματα.

   Τέλος η έννοια της ηθικής γενικά σηκώνει πολύ κουβέντα και έχει πολλά προβλήματα έτσι και αλλιώς. π.χ. είναι ανήθικο να σκοτώνεις με βόμβες ένα παιδί στη Συρία, αλλά αν έρθει ένα 15χρονο από μια χ χώρα και σε πυροβολήσει δεν νομίζω να σε κατηγορήσει κάποιος για ανηθικότητα αν το σκοτώσεις. Ίσως κάποια στιγμή να αναγκαστούμε να συζητήσουμε την αντικατάσταση της ηθικής με τη στατιστική.
  • Comment Link
   Harry T.
   Harry T. 18/04/2018 02:09:52
   Αντί να εστιάζουν απλά στην ηθική χρήσης της ΑΙ από τους ανθρώπους, θα έπρεπε να προβληματιστούν όλοι για το πώς θα τιθασευτεί το αυτόνομο τέρας της ΑΙ που δημιουργείται σιγά σιγά από δυνάμεις που ανταγωνίζονται σε μια νέα κούρσα cyber εξοπλισμών. Νοιάζονται μόνο για το ποιός θα φτιάξει πρώτος τον super κατάσκοπο και hacker για να εξουσιάσει τον πλανήτη γεωπολιτικά. Κάποτε οι κανόνες ηθικής θα αθετηθούν από την ΑΙ, όπως και οι άνθρωποι παραβαίνουν τους νόμους. Την ΑΙ ούτε να την δείρεις μπορείς, ούτε να την φυλακίσεις, ούτε να της επιβάλλεις πρόστιμο αν παραφερθεί, και κανείς δεν πρόκειται να την "σκοτώσει" με το να διαγράψει τα data. Η ΑΙ δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό να μας σκοτώσει και απλώς θα μας ανέχεται μέχρι που δεν θα έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος να μην πάθουμε κανένα skynet είναι να μην συνδεθεί ποτέ η ΑΙ με το internet και να παραμείνει αποκλεισμένη σε εργαστήρια.
  • Comment Link
   Στελιος
   Στελιος 17/04/2018 23:09:07
   Ηθικη??? οι αγγλοι??χαχαχαχαχαχαχα!!!
  • Comment Link
   vasilas432
   vasilas432 17/04/2018 19:07:02

   Αυτοί που σκέφτηκαν τις 5 αρχές του κώδικα,τις τηρούν άραγε?


   Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα την χρησιμοποιήσουν εις βάρος της ανθρωπότητας
  • Comment Link
   only_human1987
   only_human1987 17/04/2018 12:21:27
   Αυτοί που σκέφτηκαν τις 5 αρχές του κώδικα,τις τηρούν άραγε?
  • Comment Link
   integra hellsing
   integra hellsing 17/04/2018 10:59:02
   μονο σε εμενα με θυμησε την ταινια η ολη φαση?

  Gaming News