Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην ανάπτυξή της
17 Απριλίου 2018 07:44
Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της τεχνολογίας και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την ανάπτυξή της. Μη θέλοντας να μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα, αλλά ταυτόχρονα μη διαθέτοντας τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, το Ηνωμένο Βασίλειο διάλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε λοιπόν πως η χώρα θα πρέπει να αναλάβει ένα πιο διδακτικό και ηθικό ρόλο, “ένα ρόλο που θα την ξεχωρίσει ως πρωτοπόρα στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης”.

Οι προτάσεις της Βουλής είναι αισιόδοξες αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές. Την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μία παγκόσμια σύνοδος στο Λονδίνο για να τεθεί ένα κοινό πλαίσιο για την ηθική ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλευρό του το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, μία ακμάζουσα δικαστική βιομηχανία και σεβαστά δίκτυα όπως το BBC.

Άλλες πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν είναι η αξιολόγηση των κινδύνων στην εργασία από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, χρηματοδοτώντας προγράμματα μετεκπαίδευσης για ενηλίκους που χάνουν τη δουλειά τους από τον αυτοματισμό. Το κυριότερο σημείο όμως, είναι η σύνταξη ενός “AI Code”, ενός κώδικα ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη ο οποίος ελπίζουν να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κώδικας αυτός χωρίζεται σε πέντε βασικές αρχές:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτύσσεται για το κοινό καλό και να ωφελεί την ανθρωπότητα.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να λειτουργεί με αρχές κατανόησης και δικαίου.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μειώσει τα δικαιώματα των δεδομένων ή την ιδιωτικότητα των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων.
  • Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση για να μπορέσουν να ακμάσουν νοητικά, αισθηματικά και οικονομικά δίπλα στην τεχνητή νοημοσύνη.
  • Η αυτόνομη ικανότητα να πληγώνει, να καταστρέφει ή να εξαπατά τους ανθρώπους, δεν πρέπει ποτέ να αποδοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι χωρίς κινδύνους και η υιοθεσία των αρχών που πρότεινε η επιτροπή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών. Μία ηθική προσέγγιση διασφαλίζει πως το κοινό θα εμπιστεύεται την τεχνολογία και θα βλέπει τα οφέλη από τη χρήση της. Θα το προετοιμάσουν επίσης για να αντιμετωπίσει την κακή χρήση της. – Λόρδος Clement-Jones, Πρόεδρος της επιτροπής