Χιλιάδες Android εφαρμογές παρακολουθούν παιδιά 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Χιλιάδες Android εφαρμογές παρακολουθούν παιδιά

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ορισμένες εφαρμογές ξεπερνούν τα όρια συλλογής πληροφοριών που χρειάζονται για τη λειτουργία τους. Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για εφαρμογές που απευθύνονται σε παιδιά; Ερευνητές, χρησιμοποιώντας μία αυτοματοποιημένη διαδικασία αποκάλυψαν Android εφαρμογές στο Google Play που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά, συγκεντρώνουν δεδομένα από αυτά, κάτι που απαγορεύεται για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Από τις 5.855 εφαρμογές που ερευνήθηκαν, 281 συνέλλεξαν δεδομένα επαφής και τοποθεσίας χωρίς την άδεια του γονιού. Άλλες 1.100 μοιράστηκαν τα δεδομένα με τρίτους και 2.281 παραβίασαν του όρους χρήσης της Google. Συνολικά, πάνω από το 40% των εφαρμογών μετέδωσαν τα δεδομένα χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ το 92% αυτών με Facebook login δε χρησιμοποιούσαν τον κώδικα για τον περιορισμό της χρήσης κάτω των 13 ετών.

Η Google δεν έχει σχολιάσει ακόμα τα ευρήματα, ενώ άγνωστο παραμένει αν αυτή η συμπεριφορά των εφαρμογών ισχύει και στο iOS. Ο έλεγχος των εφαρμογών από τις πλατφόρμες φαίνεται πως είναι ένα τιτάνιο έργο, αν αναλογιστεί κανείς πως το Μάρτιο του 2018 προστέθονταν 2.700 εφαρμογές στο Google Play καθημερινά. Με τέτοιο όγκο εφαρμογών η ανθρώπινη παρέμβαση είναι σχεδόν αδύνατη και πρέπει να βασιστούμε στην ανάπτυξη των αυτοματοποιημένων εργαλείων για τον έλεγχό τους.

2 σχολιο(α)