Η μπάρα πλοήγησης του Android αλλάζει με την έκδοση P;

Δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από εκείνη του iPhone X
16 Απριλίου 2018 04:00
Η μπάρα πλοήγησης του Android αλλάζει με την έκδοση P;

Η μόδα των notches των κινητών τηλεφώνων φαίνεται πως ήρθε για να εδραιωθεί τελικά, αφού εκτός της σχεδόν καθολικής υιοθέτησης που γνωρίζει από τις κατασκευάστριες εταιρίες του χώρου, ένα αρκετά σημαντικό "λιθαράκι" έρχεται να ισχυροποιήσει λίγο ακόμη τη θέση του. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατο δημοσίευμα κάποιου developer της Google, μια επερχόμενη αλλαγή που ετοιμάζεται να φέρει η εταιρία με το Android P έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, έκανε την - από λάθος - εμφάνιση της.

Πρόκειται για τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της συμμόρφωσης, από το hardware πλαίσιο, στη software εμπειρία χρήσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πώς οι παροδικές αλλαγές μόλις που εισχωρούν στο user-interface, ενώ εκείνες που ήρθαν για να μείνουν αλλάζουν συθέμελα το ίδιο το user-experience. Στην ακόλουθη εικόνα μπορείτε να διακρίνετε ξεκάθαρα πως η παραδοσιακή τριών στοιχείων μπάρα πλοήγησης του Android OS έχει αντικατασταθεί πλήρως με κάποια που θυμίζει εκείνη του iPhone Χ. Πηγές του 9to5Google ισχυρίζονται εδώ και αρκετό καιρό πως η εταιρία εργάζεται πάνω σε μια νέα nav-bar, πράγμα που σημαίνει πως αυτή ίσως να είναι η πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

Δεδομένης λοιπόν της ενσωμάτωσης του notch σε τόσες πολλές συσκευές (άρα και στο νέο Pixel τηλέφωνο της ίδιας), αλλά και της πιο μακρόστενης αλλαγής της αναλογίας των οθονών, η εν λόγω σχεδιαστική αλλαγή θεωρείται εύκολα το επόμενο λογικό βήμα. Η ελάττωση των στοιχείων της οθόνης για τη δημιουργία ενός clutter-free περιβάλλοντος χρήστη αποτελεί κύριο μέλημα της Google εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον τώρα όπου ο χώρος είναι "περιορισμένος".

Πως σας φαίνεται εσάς αυτή η αλλαγή;