Η Apple ‘τα σπάει’ με την Intel για χάρη των δικών της επεξεργαστών;

Το project ‘Kalamata’ θέλει να φέρει τους ARM στα Mac
04 Απριλίου 2018 06:17
Η Apple ‘τα σπάει’ με την Intel για χάρη των δικών της επεξεργαστών;

Οι μεταβάσεις από μία αρχιτεκτονική σε μία άλλη δεν είναι κάτι καινούριο για την Apple, αφού πριν από περίπου δεκατρία χρόνια αντικατέστησε τους PowerPC επεξεργαστές της IBM με εκείνους της Intel. Επρόκειτο για μια κίνηση όπου κοιτώντας την πλέον αναδρομικά, φαίνεται να είχε προς την εταιρία τόσο θετικό, όσο και αρνητικό αντίκτυπο. Από τη μία άνοιξε την πλατφόρμα της σε περισσότερους developers και από την άλλη έκανε αισθητά πιο εύκολο για κάποιον που μέχρι πρότινος έγραφε software μόνο για Mac να κυκλοφορεί παράλληλα και μια έκδοση για Windows. Νέες λοιπόν αναφορές έρχονται να ταράξουν τα νερά, αφού σύμφωνα με αυτές η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να μεταβεί σε άλλη αρχιτεκτονική για ακόμη μια φορά.

Το δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο ένα project με την κωδική ονομασία Kalamata που ως στόχο του έχει το να επιτύχει την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων της εταιρίας (βλ. MacOS και iOS). Αν και μιλάμε επομένως για ένα τεράστιο αντίκτυπο στη μεταξύ τους συνύπαρξη - πράγμα που επιτυγχάνεται “αποκλειστικά” με ένα τρόπο - δε θα δούμε σύντομα μαζικές αλλαγές, αφού όπως παραθέτει η εν λόγω ιστοσελίδα “πρόκειται για μια πολλών σταδίων μετάβαση”. “Η Apple έχει αλλάξει αρχιτεκτονική πλατφόρμα στο παρελθόν, επομένως αν κάποιος μπορεί να το κάνει, τότε αυτός ο κάποιος είναι η Apple,” είπε Ο Avi Greengart, αναλυτής της GlobalData, συνεχίζοντας:

Το 2020 είναι αρκετά φιλόδοξο, αλλά όχι εντελώς αδύνατο. Θα περίμενα την Apple να ξεκινά από την entry γραμμή των φορητών της συστημάτων όπου η σχέση ισχύος/κατανάλωσης είναι σημαντική, ενώ τα iMac και Pro μηχανήματα θα συνεχίσουν για ένα εύλογο διάστημα να χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel.

Από την άλλη, μπορεί η χρήση των δικών της A-series επεξεργαστών - παρά της εξαιρετικής τους απόδοσης - να λειτουργήσει συμπληρωματικά (ή μέσω κάποιου emulation όπως είδαμε τη Microsoft να υλοποιεί). Οι φήμες λοιπόν που θέλουν τις εφαρμογές του iOS να κάνουν την εμφάνιση τους στο Mac Store ίσως και να έχουν τελικά κάποια βάση. “Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι νέα εργαλεία για προγραμματιστές έρχονται που θα θολώσουν τη γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης εφαρμογών σε iOS και Mac" δήλωσε ο Ben Bajarin, αναλυτής της Creative Strategies:

Δεν είναι μυστικό ότι το iOS έχει σημαντικά μεγαλύτερο όγκο εφαρμογών από το macOS, οπότε αν η Apple μπορεί να κάνει περισσότερους προγραμματιστές του iOS να δημιουργήσουν εφαρμογές για macOS χωρίς ιδιαίτερα περισσότερη δουλειά, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα εφαρμογών των Mac, αλλά και την πλατφόρμα των Mac γενικότερα.

Μέχρι κάποια επίσημη όμως ανακοίνωση δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Ποια είναι η δική σας γνώμη για ένα Macbook με τον A11 Bionic να ‘δείχνει τα δόντια του’ κάτω από το καπό;