Ο Tim Cook επικρίνει το Facebook και τις πρακτικές του

Ακολουθεί πιστά τα βήματα του Steve Jobs
30 Μαρτίου 2018 05:44
Ο Tim Cook επικρίνει το Facebook και τις πρακτικές του

Το σκάνδαλο της άνομης χρήσης προσωπικών πληροφοριών περισσοτέρων από πενήντα εκατομμύρια χρηστών του Facebook από τρίτες εταιρίες όπως οι Cambridge Analytica και Strategic Communication Laboratories φαίνεται να έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο στην κοινότητα. Το “μένος” δε άλλων επιφανών επιχειρήσεων (βλ. Tesla, SpaceX, Signal και Playboy) επιφέρει έμμεσα ένα επιπρόσθετο δίχως προηγούμενο πλήγμα στον Zuckerberg και την εταιρία του, αφού πλήθος κόσμου ασπάζεται - και όχι άδικα στην προκειμένη - τις απόψεις τους: “#DeleteFacebook”.

Αν λοιπόν κάποιος Γενικός Διευθυντής τεχνολογικής (ή έστω εφάμιλλης) εταιρίας πιστεύει ακράδαντα πως δε θα βρισκόταν ποτέ στη δύσκολη θέση που βρίσκεται τώρα ο CEO του Facebook, τότε αυτός είναι ο Tim Cook της Apple . Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο MSNBS, όταν ρωτήθηκε από την Kara Swisher και τον Chris Hayes σχετικά με το πως θα διαχειριζόταν μια τέτοια κατάσταση, ο ίδιος απάντησε κάθετα: “ Δεν θα ήμουν σε μια τέτοια κατάσταση ”, ενώ δεν δίστασε να προσθέσει πως αν η εταιρία του ήθελε να “νομισματοποιήσει” τους πελάτες της, θα μπορούσε να το κάνει εδώ καιρό, έχοντας μάλιστα τεράστια κέρδη από μια κίνηση σας και αυτή.

Για να λέμε και την αλήθεια, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα τόνο κερδών αν νομισματοποιούσαμε τους πελάτες μας - αν οι πελάτες μας ήταν το προϊόν μας. Έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε αυτό .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αφοριστική στάση του Cook δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχει μιλήσει ξανά ανοιχτά σχετικά με τις ανησυχίες του στο κομμάτι της ασφάλειας των χρηστών σε πρότερη συνέντευξη του όταν απαριθμούσε τις προσπάθειες τις Apple σε αυτόν τον τομέα, έναντι του Facebook και της Google. Την ίδια οπτική γωνία μοιραζόταν και ο Steve Jobs , έχοντας εκφράσει και αυτός τους προβληματισμούς του σε σχετική του ομιλία το έτος 2010.