O νέος GDX-2 υπερυπολογιστής της Nvidia

Η τιμή του στα $399.000
29 Μαρτίου 2018 05:00
O νέος GDX-2 υπερυπολογιστής της Nvidia

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε συνδέσει την Nvidia με τη δημοφιλή σειρά GeForce από κάρτες γραφικών, όμως δεν είναι τα μόνα προϊόντα τα οποία πουλάει η εταιρία. Η Nvidia θέλει και αυτή να μπει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με το νέο της μηχάνημα που αφορά το machine learning και την έρευνα της AI.

Κατά την διάρκεια του φετινού GPU Technology Conference η Nvidia ανακοίνωσε τον διάδοχο του εμπορικού υπερυπολογιστή της, του GDX-1, ο οποίος ξεκίνησε να αποστέλλεται στους αγοραστές μόλις πριν 6 μήνες. Το όνομα του διαδόχου είναι DGX-2 και παρά το μικρό χρονικό διάστημα που χωρίζει την κυκλοφορία τους, το νέο μοντέλο είναι σχεδόν 10 φορές γρηγορότερο.

Με το βάρος του να φτάνει τα 160 κιλά, στο εσωτερικό υπάρχει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στο εσωτερικό του κουτιού στεγάζονται 16 Tesla V100 GPUs κατά μήκος δυο ξεχωριστών GPU boards. Κάθε V100 περιέχει 32GB HBM2 μνήμης αγγίζοντας τα 512GB συνολικά. Το σύστημα διαθέτει 1.5TB standard RAM και δύο Intel Xeon Platinum CPUs. Για αποθηκευτικό χώρο υπάρχουν 30TB NVME SSD.

Ο DGX-2 είναι διαθέσιμος για προπαραγγελία από τώρα, με την τιμή των $399.000 να υποδηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για ένα μηχάνημα που προορίζεται για εταιρίες που μπορούν να διαθέσουν αυτά τα ποσά και όχι για τους gamers. Η κυκλοφορία αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του έτους.