Εκτέθηκαν προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook

Μεγάλη κατακραυγή δέχεται το κοινωνικό μέσο
21 Μαρτίου 2018 05:45
Εκτέθηκαν προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook

To Facebook ανακοίνωσε πως η Cambridge Analytica και η Strategic Communication Laboratories (SCL) παραβίασαν τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, μέσω της συλλογής και κοινοποίησης σε τρίτους, των προσωπικών πληροφοριών πάνω από 50 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την συγκατάθεση τους. Το συμβάν έδειξε πώς μια εταιρία συλλογής πληροφοριών μπορεί να εκμεταλλευτεί το επιχειρησιακό μοντέλο του Facebook, που έχει να κάνει με την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων στους χρήστες και να εκθέσει τόσο τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη και των φίλων του όσο και την ασφάλεια της ίδιας της πλατφόρμας.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν αν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται συνωμοσιολογικά, ίσως όμως να μην είναι τυχαίο το ότι η Cambridge Analytica ανήκει εν μέρει στον δισεκατομμυριούχο Robert Mercer που βοήθησε στην προεδρική εκστρατεία του Trump, υποσχόμενος μάλιστα πως θα στοχεύσει στις ασυνείδητες ψυχολογικές προκαταλήψεις των ψηφοφόρων. Διαρροές μέσα από την Cambridge Analytica, αναφέρουν πως πρόκειται για ένα εντελώς ανήθικο πείραμα. Επίσης είπαν πως εκμεταλλεύτηκαν το Facebook για την συλλογή προσωπικών πληροφοριών από εκατομμύρια χρήστες και πως έχτισαν μοντέλα για να εκμεταλλευτούν ότι πληροφορίες είχαν για τους χρήστες και να στοχεύσουν τους εσωτερικούς τους δαίμονες.

Όλες αυτές οι πληροφορίες ήρθαν στα χέρια των Strategic Communication Laboratories και Cambridge Analytica από την εφαρμογή thisisyourdigitallife του Dr. Aleksandr Kogan, καθηγητή ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Η εφαρμογή έδωσε πρόσβαση στις πληροφορίες του χρήστη καθώς και των φίλων του. Η εφαρμογή είχε συνολικά πάνω από 270.000 λήψεις. Το Facebook δήλωσε πως παρόλο που η εφαρμογή συνέλεξε τις πληροφορίες με νόμιμο τρόπο, στη συνέχεια έδωσε τα στοιχεία στο SCL και στο Cambridge Analytica. Έπειτα οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία του Προέδρου Trump. Όταν το Facebook έμαθε τι γίνεται με τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών διέγραψε την εφαρμογή από την πλατφόρμα του και ζήτησε από τις δύο εταίρες να κάνουν το ίδιο για τα στοιχεία των χρηστών, αλλά μέχρι τότε η ζημιά δυστυχώς είχε γίνει.

Μπορεί οι δύο εταιρίες να είπαν πως διέγραψαν τα δεδομένα, υπάρχουν όμως βάσιμες υποψίες πως είπαν ψέματα και μάλλον διαθέτουν μεγάλο μέρος από αυτές. Γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να δώσει νέα τροπή στην υπόθεση.