ExaDrive DC100 | Ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα SSD στον κόσμο

Η Nimbus Data εκθρονίζει Samsung και Seagate με διαφορά
21 Μαρτίου 2018 06:15
ExaDrive DC100 | Ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα SSD στον κόσμο

Πριν από έναν ακριβώς μήνα, η Samsung παρουσίασε στον κόσμο το μεγαλύτερο εμπορικό SSD που κατασκευάστηκε ποτέ. Επρόκειτο για ένα 2.5-ιντσών δίσκο των 30TB, που αν και ήταν μόλις το μισό σε χωρητικότητα από την υλοποίηση της Seagate (βλ. 60TB 3.5” SSD), εκείνος μπήκε σε μαζική παραγωγή - με άγνωστη ημερομηνία κυκλοφορίας - ενώ το προϊόν της δεύτερης δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια των παρουσιάσεων. Φαίνεται όμως πως η υπεροχή της δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, αφού ένας νέος διεκδικητής του θρόνου ήρθε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Λόγος για τη Nimbus Data που κατάφερε με την ανακοίνωση του νέου της προϊόντος όχι μόνο να ξεπεράσει τη Samsung με θεαματική διαφορά στο θέμα χώρου, αλλά να έχει παράλληλα στα χέρια της και ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας. Ο ExaDrive DC100, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομα του, είναι ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα SSD στον κόσμο, με μέγεθος που αγγίζει τα 100TΒ. Πρόκειται για έναν εξωπραγματικό χώρο ανά τεμάχιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι εντός του χωράνε έως και 20.000.000 τραγούδια (το μισό σχεδόν Spotify), ή περίπου 5.000 UltraHD ταινίες.

Ο εν λόγω SSD αναμένεται να βρεθεί στην αγορά το ερχόμενο καλοκαίρι, με την τιμή του να παραμένει ακόμη άγνωστη. Δεδομένου βέβαια τόσο του υπέρογκου μεγέθους του, όσο και του ότι εισέρχεται στη βιομηχανία με σκοπό την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων διακομιστικών αναγκών μεγάλων εταιριών του χώρου, το κόστος του αναμένεται να μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια.

Tags: