Τρωτό σημείο στο iOS επιτρέπει συσκευή να ξεκλειδώνει οποιοδήποτε iPhone

Χρειάζεται μόλις δυο λεπτά για να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο
17 Μαρτίου 2018 16:46
Τρωτό σημείο στο iOS επιτρέπει συσκευή να ξεκλειδώνει οποιοδήποτε iPhone

Ένα από τα πράγματα για τα οποία η Apple καυχιέται πως έχει την υπεροχή απέναντι στους αντιπάλους της είναι η κρυπτογράφηση των συσκευών της που αποτρέπουν τον οποιονδήποτε πλην του ιδιοκτήτη να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο του τηλεφώνου. Η φαινομενικά αδιαπέραστη ασφάλεια του iPhone στάθηκε λόγος για να βρεθεί η Apple σε μια διαμάχη με το FBI για το περιστατικό του San Bernardino το 2015, όπου 14 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Τελικά το FBI έκανε πίσω γιατί μέσω μιας third-party οντότητας κατάφερε τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο, με λίγα λόγια κατάφεραν να βρούνε μια πίσω πόρτα στο λογισμικό της Apple την οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε iPhone.

Από ότι φαίνεται αυτή η πίσω πόρτα υπάρχει ακόμη και σήμερα εν έτη 2018, με μια μικρή και πολύ εξειδικευμένη αγορά να έχει στηθεί γύρω της. Η συσκευή στην επόμενη εικόνα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την ασφάλεια μέχρι δυο iPhone ταυτόχρονα με το λογισμικό να λυγίζει σε δυο λεπτά περίπου.

Μετά από κάποιο διάστημα η οθόνη του τηλεφώνου μαυρίζει και επάνω της εμφανίζεται το password του τηλεφώνου. Στην συνέχεια η συσκευή μπορεί να ανοιχτεί και πλέον θα είναι πλήρως εκτεθειμένη σε οποιονδήποτε την κρατάει. Ακόμη και ένα κλειστό τηλέφωνο μπορεί να ξεκλειδωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η συσκευή αυτή λέγεται GrayKey και η εταιρία που την κατασκευάζει και την πουλάει Grayshift. Μην στεναχωριέστε όμως καθώς διατίθεται προς πώληση μόνο σε εταιρίες ασφαλείας και μάλιστα κρατικές. Ούτως η άλλως η τιμή της είναι λίγο τσουχτερή αφού η απλή έκδοση κοστίζει $15.000 και η ακριβότερη $30.000, ποσό λίγο αποτρεπτικό για τον μέσο ελαφροχέρη.

Είναι άγνωστο μέχρι σήμερα εάν η Apple άφησε εσκεμμένα αυτό το κενό ασφαλείας για δικούς της λόγους και κάποιος ικανός χακερ κατάφερε να το βρει ή πρόκειται για ένα τρωτό σημείο που κάνει τον Αμερικανικό κολοσσό να νιώθει άβολα.