Audeze Mobius | Όταν το VR συνάντησε τον ήχο

Audiophile ακουστικά για gamers
19 Μαρτίου 2018 07:00
Audeze Mobius | Όταν το VR συνάντησε τον ήχο

Η Audeze είναι γνωστή στον κύκλο των audiophiles, αφού αποτελεί μια από τις πιο premium εταιρίες στη βιομηχανία του high-end ήχου. Over-ear ακουστικά (ανοιχτού αλλά και κλειστού τύπου), earbuds, μικρόφωνα, ενισχυτές, προ-ενισχυτές και μετατροπείς ψηφιακού σήματος σε αναλογικό αποτελούν την γκάμα των προϊόντων της, με τις τιμές αυτών να ακούγονται για κάποιους εκτός του χώρου εξωπραγματικές. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό βέβαια, η εταιρία δεν κάνει χρήση δυναμικών, κωνικού σχήματος οδηγών, αλλά μιας ιδιόκτητης ευρεσιτεχνίας γνωστής και ως Planar Magnetic, που επιτρέπει την αναπαραγωγή (ή την καταγραφή) εξαιρετικής ποιότητας ήχου. Αξίζει να σημειωθεί πως εφάμιλλες τεχνικές ακολουθεί τόσο η HiFiMAN όσο και η Oppo.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η εν λόγω τεχνοτροπία δεν μετακινεί το φωνητικό πηνίο τραβώντας το διάφραγμα εντός και εκτός ενός δακτυλίου, αλλά μεταφέρει το φορτίο στην επιφάνεια όλου του οδηγού, ο οποίος δεν είναι παρά ένα εξαιρετικά λείο και λεπτό φιλμ. Το διάφραγμα που χρησιμοποιεί μάλιστα η εταιρία είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό της κλίμακας των νανομέτρων το οποίο και αγοράζει αποκλειστικά από τη NASA, ενώ η δύναμη των μαγνητών που βρίσκονται εμπρός και πίσω του είναι τόσο μεγάλη που εκμηδενίζει - το κατά δύναμιν - την παραμόρφωση του ήχου.

Σε μια απρόσμενη κίνηση, η Audeze αποφάσισε να φέρει την τεχνολογία της στο χώρο του gaming. Μέσω μιας crowdfunding λοιπόν καμπάνιας στο Indiegogo, η εταιρία μας παρουσιάζει τα Mobius, ένα over-ear gaming headset ικανό να παραδώσει μια εμπειρία και ένα wow-effect, αντίστοιχο εκείνου που δημιουργεί ένα VR headset. Κεντρική ατραξιόν των ακουστικών αποτελεί η 3D Sound Localizaton τεχνολογία, η οποία σε συνδυασμό με τα τριών αξόνων επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο (1000Hz Polling Rate) πείθουν τον εγκέφαλο σας ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον το οποίο ακούτε, μετατοπίζοντας τους ήχους δυναμικά σύμφωνα με τη θέση του κεφαλιού σας. Τέλος, ένα λογισμικό calibration μετακινεί τους οδηγούς εντός του καλουπιού των ακουστικών και παραμετροποιεί συγχρόνως τους αλγόριθμους 3D εξομοίωσης, ανάλογα του μεγέθους του κεφαλιού σας.

Μεταξύ των κλασσικών χαρακτηριστικών του συναντάμε όλα όσα θα ζητούσε ένας gamer, όπως το αποσπώμενο boom μικρόφωνο, το control ξεχωριστής αυξομείωσης έντασης αυτού και των ακουστικών, τα εναλλάξιμα earpads, καθώς και τη σύνδεση του headset μέσω διαφόρων επιλογών (βλ. USB-C, USB-A, 3.5mm AudioJack και Bluetooth με την αυτονομία τους να αγγίζει τις 10 ώρες). Τα Mobius 3D αναμένεται να βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων τον ερχόμενο Ιούνιο, με την τιμή τους να έχει οριστεί στα $399 δολάρια. Η σίγουρα επιτυχημένη καμπάνια - έχοντας ακόμη ένα μήνα μπροστά της - έχει συγκεντρώσει $400.440 δολάρια από 1540 υποστηρικτές, υπερβαίνοντας το το στόχο της κατά 801%. Για όλους εκείνους που θα αποφασίσουν να τη στηρίξουν, το headset πριμοδοτείται έναντι $199 δολαρίων.

Tags: