To KardiaBand μπορεί να ανιχνεύσει την υπερκαλιαιμία χωρίς βελόνα

Με ακρίβεια μέχρι 94%
14 Μαρτίου 2018 05:00
To KardiaBand μπορεί να ανιχνεύσει την υπερκαλιαιμία χωρίς βελόνα

Το KardiaBand είναι ένα watchband σχεδιασμένο για το Apple watch, το οποίο μπορεί να διαβάσει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και να παράγει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπου το εξειδικευμένο software θα μπορούσε να εντοπίσει ορισμένες ασθένειες. Η AliveCor, που είναι η  κατασκευάστρια εταιρία, δημοσίευσε μια έρευνα που έγινε σε συνεργασία με την Mayo Clinic και έδειξε ότι το watchband ίσως να είναι σε θέση να εντοπίσει και την υπερκαλιαιμία.

Όπως υποδηλώνει η ονομασία, η υπερκαλιαιμία είναι η υπερβολική συγκέντρωση καλίου στο αίμα σε βαθμό που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. Η κατάσταση αυτή δεν εμφανίζει ευδιάκριτα συμπτώματα και είναι ανιχνεύσιμη μόνο μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ο τρόπος που το KardiaBand εντοπίζει τα αυξημένα επίπεδα καλίου είναι λόγω της αλλαγής που προκαλεί το κάλιο στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Για την εκπαίδευση του watchband χρειάστηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων η οποία συλεγόταν για 23 χρόνια και με αυτήν ο εξειδικευμένος αλγόριθμος κατάφερε να αναγνωρίζει τα διαφορετικά μοτίβα στον καρδιακό ρυθμό εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας καλίου. Στα πρώτα τεστ η συσκευή κλήθηκε να διαγνώσει το πρόβλημα σε μια σειρά καρδιογραφημάτων, καταφέρνοντας να εντοπίσει επιτυχώς το 94% των περιπτώσεων.

Το KardiaBand παρά το γεγονός ότι δείχνει πολλά υποσχόμενο δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση του Αμερικανικού Food and Drug Administration, και αυτό γιατί η AliveCor θέλει να βελτιώσει το προϊόν πριν το παρουσιάσει για έγκριση.