Snapdragon 700 | Η νεά σειρά εστιάζει στην A.I.

Η Qualcomm “αντεπιτίθεται” στην MediaTek
28 Φεβρουαρίου 2018 05:00
Snapdragon 700 | Η νεά σειρά εστιάζει στην A.I.

Μόλις εχθές η MediaTek παρουσίασε το νέο της SoC, Helio P60 που ως στόχο του έχει το να φέρει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στα mid-range κινητά τηλέφωνα. Προς απάντηση της άνωθεν ανακοίνωσης, η Qualcomm υπό το πλαίσιο του MWC 2018 έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με τη νέα σειρά high-end - αλλά όχι premium τιμολογιακά - σειρά επεξεργαστών της, που εστιάζει στον ίδιο ακριβώς τομέα. Πρόκειται για τη σειρά Snapdragon 700, όπου μεταξύ άλλων φέρει έναν πυρήνα A.I. εφάμιλλο σε δυνατότητες με εκείνον της σειράς 800.

Αν και δε γνωρίζουμε αρκετά για τις προδιαγραφές τους, έγινε ξεκάθαρο πως τα chips θα χρησιμοποιούν Kryo CPU πυρήνες, μία Adreno GPU, τη δεύτερη γενιά του Spectra ISP (abbr. Image Signal Processor), καθώς και το βελτιωμένο Hexagon DSP (abbr. Digital Signal Processor) που ενσωματώνει τα HVX (abbr. Hexagon Vector eXtensions). Με λίγα λόγια - όπως επιβεβαιώνει και εκείνη - έχουμε να κάνουμε με μια σειρά ‘καμερο-κεντρικών’ επεξεργαστών, που θα προσφέρει παράλληλα τη διπλάσια ισχύ σε A.I. διεργασίες (όπως το machine vision και το speech recognition), εν συγκρίσει με τον Snapdragon 660.

Να περιμένετε μια πληθώρα νέων επαγγελματικού επιπέδου δυνατοτήτων για την κάμερα. - Qualcomm.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των υπολοίπων τομέων όπου τα SoC της εν λόγω σειράς αναμένεται να ξεχωρίσουν, είναι τόσο οι Internet of Things διεργασίες με το X24 Gigabit LTE να δίνει το παρών, όσο και η αυτονομία της μπαταρίας, αφού η εταιρία υπόσχεται βελτίωση της τάξεως του 30% εν συγκρίσει - για ακόμη μια φορά - με το SD 660. Η τεχνολογία Quick Charge 4.0+ δε λείπει, επιτρέποντας σε θεωρητικό πάντα επίπεδο τη φόρτιση μιας μπαταρίας των 2.750mAh κατά το ήμισυ σε μόλις 15 λεπτά.

Οι Snapdragon 700 CPUs αναμένεται να ενσωματωθούν όχι μόνο σε premium οικονομικά κινητά τηλέφωνα, αλλά και σε έξυπνες συσκευές, όπως το Amazon Echo Show που για την ώρα κάνει χρήση του Atom x5-Z8350, περί τις αρχές του 2019. Κύριο μέλημα της Qualcomm, η κάλυψη των αναγκών της αγοράς της Κίνας, ή άλλων αγορών όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για “ακριβά” χαρακτηριστικά αλλά με μικρότερο περιθώριο κέρδους.