Το ρομπότ της Boston Dynamics αντιστέκεται στους ανθρώπους

Κανένα ρομπότ δε βλάφθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών
21 Φεβρουαρίου 2018 08:07
Το ρομπότ της Boston Dynamics αντιστέκεται στους ανθρώπους

Θυμάστε τα δύο ευγενικά SpotMini ρομπότ της Boston Dynamics, που το ένα άνοιγε την πόρτα στο άλλο; Ήταν η στιγμή που αναρωτηθήκαμε αν θα ήταν το ίδιο ευγενικά και απέναντι στους ανθρώπους. Το επόμενο test της Boston Dynamics όμως δε μας κάνει τόσο αισιόδοξους, αφού το ρομπότ επιδεικνύει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει εμπόδια, ακόμα κι αν αυτά προέρχονται από ανθρώπους. Το τετράποδο λοιπόν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα παρά την “παρενόχληση” του ανθρώπου ο οποίος έσπρωξε το μηχανικό χέρι με ένα μπαστούνι του χόκει, έσπρωξε την πόρτα για να κλείσει και το τράβηξε εντέλει βίαια από την “ουρά” του. Το ρομπότ κατάφερε τελικά να φτάσει το στόχο του.

Πέρα από την κωμική πλευρά του θέματος για μια υποτιθέμενη μελλοντική "επανάσταση" των ρομπότ, το κατόρθωμα του SpotMini μπορεί να φαντάζει απλό αλλά δεν είναι. Οι “δυσκολίες” που του θέτει ο άνθρωπος μπορεί να είναι αυτό που θα αντιμετωπίσει το ρομπότ σε πραγματικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τα ρομπότ πριν μερικά χρόνια δε θα μπορούσαν να επανέλθουν μετά από τόσες “αναποδιές”, πλέον όμως βλέπουμε πως προσαρμόζονται στις συνθήκες, επιλύουν προβλήματα, ενώ είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο θέμα ισορροπίας και κίνησης.

Να σημειώσουμε πως η ανθρώπινη παρέμβαση στις ενέργειες του ρομπότ περιορίζεται σε δύο σημεία. Αρχικά ένας άνθρωπος (που δε φαίνεται στο βίντεο) φέρνει το ρομπότ στο δωμάτιο, δείχνει με το χέρι του την πόρτα και δίνει την εντολή “GO”. Έπειτα την ξαναδίνει στο 42ο δευτερόλεπτο. Όλες οι υπόλοιπες ενέργειες του ρομπότ είναι εντελώς αυτόνομες. Μία κάμερα στο μηχανικό βραχίονα εντοπίζει το χερούλι της πόρτας, ενώ οι κάμερες στο σώμα του αναγνωρίζουν αν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή και βοηθούν στην πλοήγηση. Στο βίντεο αναφέρεται πως “αυτές οι δοκιμές δεν εκνευρίζουν ή βλάπτουν το ρομπότ”…