Θα θέλατε ένα μικροσκόπιο στο κινητό σας;

Το οποίο θα κατασκευάζατε οι ίδιοι
21 Φεβρουαρίου 2018 05:45
Θα θέλατε ένα μικροσκόπιο στο κινητό σας;

Το smartphone σας θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό μικροσκόπιο με την ικανότητα να εξετάζει δείγματα που θα φτάνουν το 1/200 του χιλιοστού. Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν μια clip-on συσκευή, παρόμοια με φακούς που χρησιμοποιούνται για να ζουμάρουν, η οποία χωρίς εξωτερική πηγή φωτός και ενέργειας μπορεί να παράγει μια καθαρή εικόνα μικροσκοπικών οργανισμών και κυττάρων από ζώα, φυτά και ακόμη και από το αίμα μας.

Το συναρπαστικότερο όμως είναι ότι μπορεί να το κατασκευάσει ο καθένας με ένα 3D printer μιας και η εταιρία αποφάσισε να δημοσιεύσει τα σχέδια κατασκευής του. Σε αντίθεση με άλλα μικροσκόπια, το συγκεκριμένο δεν απαιτεί εξωτερική πηγή φωτός μιας και χρησιμοποιεί μικροσκοπικά τούνελ φωτισμού για να φωτίσει το δείγμα από πίσω με το flash της κάμερας. Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης Dr Anthony Orth δήλωσε τα εξής:

Σχεδιάσαμε ένα απλό μικροσκόπιο για τηλέφωνα που εκμεταλλεύεται τον ενσωματωμένο φωτισμό που υπάρχει σε όλες τις κάμερες των τηλεφώνων. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα φθηνό και φορητό εργαλείο για όλων των ειδών τις επιτόπιες παρατηρήσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να μετατραπούν τα τηλέφωνα σε μικροσκόπια αλλά είναι σίγουρα η πιο πετυχημένη.