Η Γερμανία δε θα χρησιμοποιήσει ρομπότ δολοφόνους

Μπήκε στη λίστα με ακόμη 22 χώρες που δε θα το κάνουν
18 Φεβρουαρίου 2018 06:48
Η Γερμανία δε θα χρησιμοποιήσει ρομπότ δολοφόνους

Στο Munich Security Conference ο επικεφαλής του Cyber and Information Space Command της Γερμανίας Lieutenant General Ludwig Leihnhos, δήλωσε σε άλλα μέλη του πάνελ που παρευρέθηκε, πως η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει αυτόνομα όπλα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η Γερμανία γίνεται μέλος του Campaign To Stop Killer Robots μαζί με άλλες 22 χώρες που επίσης δε θέλουν να δουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης.

Ο General Leihnhos δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γερμανία πρέπει να ξεκινήσει να ετοιμάζει αμυντικά σχέδια για να αποκρούσει τέτοια όπλα, αλλά δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να τα αποκτήσει η ίδια της.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν έχουμε πρόθεση να αποκτήσουμε αυτόνομα οπλικά συστήματα.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν 170 χώρες που είτε δεν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Η Ρωσία βρίσκεται στο άλλο άκρο του φάσματος λέγοντας μάλιστα πως όποιες προσπάθειες γίνουν για απαγόρευση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα θα την βρίσκαν αντίθετη. Ο ίδιος ο Putin είχε δηλώσει άλλωστε πως όποιος καταφέρει να ελέγξει την τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγξει τον κόσμο.

Η Αμερική παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παίρνει μέρος, το Κογκρέσο δείχνει ανήσυχο σχετικά με τις επιπλοκές ανάπτυξης μιας στρατικοποιημένης AI, αλλά δεν μπορεί να αφήσει πιθανούς εχθρούς να έχουν το πάνω χέρι.