Οι υπάλληλοι της Apple κουτουλάνε στους γυάλινους τοίχους του Apple Campus

Το design σε βάρος της λειτουργικότητας;
17 Φεβρουαρίου 2018 08:13
Οι υπάλληλοι της Apple κουτουλάνε στους γυάλινους τοίχους του Apple Campus

Το νέο Apple Campus, το περίφημο “διαστημόπλοιο” της εταιρίας, είναι αν μη τι άλλο φουτουριστικού σχεδιασμού, με το γυαλί να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ωστόσο φαίνεται να δημιουργούνται κάποια πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων, αφού υπάρχουν αναφορές για κάποιους που…πέφτουν πάνω στους γυάλινους τοίχους.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, ακόμα και τα “pods”, ο προσωπικός χώρος εργασίας των υπαλλήλων, αποτελούνται από γυαλί. Έχουν αναφερθεί λοιπόν αρκετές περιπτώσεις – άγνωστος ο ακριβής αριθμός – στις οποίες αφηρημένοι υπάλληλοι έχουν χτυπήσει στους γυάλινους τοίχους. Μία περίπτωση από αυτές μάλιστα ήταν αρκετά σοβαρή για να κληθούν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μάλιστα υπάλληλοι άρχισαν να κολλούν Post-It χαρτάκια στις γυάλινες πόρτες και στους γυάλινους τοίχους για να ξεχωρίζουν, αλλά η τεχνική αυτή απαγορεύτηκε επειδή δεν ταίριαζε με το σχεδιασμό του χώρου.

Το σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα της Apple αποτελεί ένα όραμα του Steve Jobs, το οποίο έκανε πραγματικότητα ο αρχιτέκτονας Norman Foster. Στεγάζει περίπου 13.000 υπαλλήλους.

Ενώ είναι ένα τεχνικό θαύμα να φτιάξεις γυαλί σε αυτή την κλίμακα, δεν είναι κατόρθωμα. Το κατόρθωμα είναι να φτιάξεις ένα κτίριο στο οποίο τόσοι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν, να συνεργαστούν, να περπατήσουν και να μιλήσουν. – Jony Ive, Επικεφαλής Σχεδιασμού της Apple