Παράνομη ορίζει η Γερμανία την πολιτική πραγματικών ονομάτων του Facebook

Αυστηρότεροι οι ευρωπαϊκοί κανόνες από αυτούς των ΗΠΑ
13 Φεβρουαρίου 2018 08:53
Παράνομη ορίζει η Γερμανία την πολιτική πραγματικών ονομάτων του Facebook

Η Γερμανία δε φαίνεται να συμφωνεί με την πολιτική του Facebook για τα πραγματικά ονόματα. Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ως παράνομη αυτή την απαίτηση και θεωρεί πως οι χρήστες πρέπει να μπορούν να εγγράφονται στην υπηρεσία με όποιο ψευδώνυμο θέλουν. Η απόφαση πάρθηκε τον προηγούμενο μήνα, μόλις τώρα όμως δόθηκε στη δημοσιότητα από το VZBV (ομόσπονδη αρχή γερμανικών οργανισμών καταναλωτών). Το Facebook δήλωσε πως θα πολεμήσει αυτή την απόφαση ασκώντας έφεση.

Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε πως οι οδηγίες μας είναι ξεκάθαρες και εύκολες στην κατανόηση και πως οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Facebook βρίσκονται σε συμφωνία με το νόμο.

Η λογική του VZBV ήταν πως η τακτική πραγματικού ονόματος του Facebook ήταν απλά ένας άλλος τρόπος για να πάρει τη συγκατάθεση του χρήστη ώστε να μοιραστεί το όνομά του και είναι μία ακόμα πληροφορία ανάμεσα στις πολλές για την οποίες το Facebook δε ζητά την άδεια του χρήστη. Τόνισε επίσης πως το Facebook δεν προσφέρει ξεκάθαρες επιλογές για τα default settings, όπως το διαμοιρασμό τοποθεσίας στα chats, ενώ το VZBV αντιτίθεται στη χρήση πληροφοριών όπως οι φωτογραφίες προφίλ για εμπορικούς σκοπούς.

Το Facebook από την άλλη δικαιώθηκε στην κατηγορία του VZBV πως η υπηρεσία του δεν είναι πραγματικά δωρεάν αφού οι χρήστες πληρώνουν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Κερδισμένο βγήκε το Facebook και σε άλλες κατηγορίες περί προσωπικών δεδομένων.

Οι εφέσεις και από τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν, μάλλον μέχρι να φτάσουν στο ανώτατο δικαστικό όργανο της Γερμανίας. Να θυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια, το Facebook βρίσκεται διαρκώς στα δικαστήρια ευρωπαϊκών χωρών, με κατηγορίες κυρίως περί προσωπικών δεδομένων, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή σε αυτούς τους τομείς από την αμερικανική.