Έφυγε από τη ζωή ο ιδεαλιστής του Internet, John Perry Barlow

Ιδρυτής του EFF και οραματιστής
08 Φεβρουαρίου 2018 08:36
Έφυγε από τη ζωή ο ιδεαλιστής του Internet, John Perry Barlow

Ο πρωτοπόρος του Internet, John Perry Barlow, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Ο Barlow ήταν συνιδρυτής του Electronic Frontier Foundation (EFF) μαζί με του John Gilmore και Mitch Kapor, ενώ ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Freedom of the Press Foundation. Είναι επίσης γνωστός για τα συγγράμματά του γύρω από τη φιλοσοφία του internet, όπως το “A Declaration of the Independence of Cyberspace”.

Ο Barlow μερικές φορές αντιμετωπιζόταν ως “αχυράνθρωπος” για τις αφελείς τεχνο-ουτοπικές πεποιθήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το Internet θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας χωρίς να δημιουργεί νέα. Ως κάποια που πέρασε τα τελευταία 27 χρόνια δουλεύοντας δίπλα του στο EFF, μπορώ να πω πως τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ο Barlow γνώριζε πως η νέα τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει και να ενδυναμώσει το κακό, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει και να ενδυναμώσει το καλό. Ο ίδιος όμως έκανε μια συνειδητή επιλογή να αφοσιωθεί στο δεύτερο. – Cindy Cohn, executive director EFF

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα μέρη του Internet που γνωρίζουμε και αγαπάμε υπάρχουν σήμερα λόγω της ηγεσίας και του οράματος του Barlow, ο οποίος έβλεπε πάντα το Internet ως το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία, όπου φωνές που εξαναγκάζονται να σωπάσουν, μπορούν να βρουν κοινό που θα τους ακούσει χωρίς να τους περιορίζει η φυσική απόσταση.

Ο Barlow ήταν ένας άνθρωπος με όραμα για το Internet, το οποίο χωρίς αυτόν σήμερα είναι φτωχότερο.

Αφοσίωσα τη ζωή μου για να κάνω το Internet ένα κόσμο στον οποίο μπορούν να μπουν όλοι, χωρίς προνόμια και προκαταλήψεις που συνοδεύονται από τη φυλή, την οικονομική δύναμη, τη στρατιωτική ισχύ ή τη χώρα γέννησης…ένα κόσμο όπου ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να εκφράσει τις πεποιθήσεις του, όσο μοναδικές και να είναι αυτές, χωρίς το φόβο εξαναγκασμού σε σιωπή ή σε συμμόρφωση.