Κίνα: Έξυπνα γυαλιά με αναγνώριση προσώπου για την αστυνομία

Έχουν ήδη οδηγήσει σε αρκετές συλλήψεις
08 Φεβρουαρίου 2018 07:36
Κίνα: Έξυπνα γυαλιά με αναγνώριση προσώπου για την αστυνομία

Ένα βήμα παραπέρα από τα Google Glasses έχει πάει η αστυνομία στην Κίνα, αφού ενσωμάτωσε στα έξυπνα γυαλιά και τεχνολογία ανίχνευσης προσώπων. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, έχουν διατεθεί έξυπνα γυαλιά σε αστυνομικούς τοποθετημένους σε σταθμούς τρένων και αεροδρόμια, με σκοπό να εντοπίσουν εγκληματίες που προσπαθούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα. Μέχρι τώρα έχουν συλλάβει 7 υπόπτους που συνδέονται με μεγάλες εγκληματικές υποθέσεις και 26 ακόμα που χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα.

Ενώ η αστυνομία δηλώνει πως χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία απλά για να εντοπίσει εγκληματίες, υπάρχουν ανησυχίες πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση αντίπαλων πολιτικών στόχων ή μειονοτήτων. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής τρόπος που λειτουργεί αυτή η τεχνολογία, το μόνο που ξέρουμε είναι πως είναι ταχύτατη. Ο χρήστης χρειάζεται απλά να κοιτάξει κάποιον και η κάμερα συγκρίνει άμεσα το πρόσωπό του με τη βάση δεδομένων σε δευτερόλεπτα. Στις δοκιμές, η βάση δεδομένων αποτελούταν από 10.000 άτομα και η διασταύρωση χρειαζόταν μόλις 100 milliseconds.

Αυτή η λειτουργία θέτει το ερώτημα αν το απλό κοίταγμα πλέον εξισώνεται με έρευνα και διασταύρωση στοιχείων. Στον αντίποδα, η αποτελεσματικότητα είναι τέτοια που σε κρίσιμες στιγμές, η δυνατότητα σκαναρίσματος εκατοντάδων ανθρώπων σε μερικά λεπτά επιταχύνει τις διαδικασίες.