Vaunt: Η απάντηση της Intel στις μέχρι τώρα προσεγγίσεις έξυπνων γυαλιών

Βάζει τα γυαλιά στους άλλους κατασκευαστές
06 Φεβρουαρίου 2018 05:15
Vaunt: Η απάντηση της Intel στις μέχρι τώρα προσεγγίσεις έξυπνων γυαλιών

Πριν από περίπου ένα μήνα, στα πλαίσια της έκθεσης CES του 2018, η Vuzix παρουσίασε στον κόσμο τα Blade, τα πρώτα έξυπνα γυαλιά που έδειχναν να έχουν ελπίδες σε μια αγορά που “χόρτασε” από gimmicks και βαρέθηκε την τάση των τεχνολογικών προτάσεων να κινούνται αντίρροπα της καλαισθησίας. Ήταν ότι κοντινότερο είχε να μας επιδείξει η “τότε” wearable τεχνολογία σε θέμα μεγέθους, με ένα ζευγάρι 3D γυαλιών να αποτελεί την πλησιέστερη παρομοίωση που θα μπορούσε κάποιος να φέρει στο νου του. Η κυριαρχία τους δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ όμως, αφού κάποια μεγαλύτερη εταιρία ετοίμαζε κεκλεισμένων των θυρών το δικό της προϊόν. Ως απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούσαν έκτοτε στο διαδίκτυο, η Intel έρχεται για ‘να βάλει τα γυαλιά’ σε όλους τους άλλους κατασκευαστές και τις προσεγγίσεις τους, με την υλοποίηση της να μην ξεπερνά τα σχεδιαστικά όρια που θέτουν - χρόνια τώρα - τα συμβατικά ζευγάρια γυαλιών.

Λόγος για τα Vaunt, ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρίζει το ενδιαφέρον των OEMs για να μπορέσει να πάρει εμπορική μορφή και να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων. Κατασκευασμένα από ανθεκτικό πλαστικό και ζυγίζοντας κάτι λιγότερο από 50 γραμμάρια, είναι αξιοθαύμαστο - δεδομένων των τεχνολογικών “θαυμάτων” που κρύβουν εντός τους - το γεγονός ότι δε διαφέρουν και πολύ σε βάρος, από ένα τυπικό ζευγάρι. Κινητήριος δύναμή τους, ένα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λέιζερ, με τη δυνατότητα να εκπέμπει μια μονόχρωμη, κόκκινη εικόνα 400 x 150 pixel απευθείας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Για την ακρίβεια, η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει τη δυνατότητα εστίασης στην προβαλλόμενη εικόνα ασχέτως της παρουσίας συνταγογραφούμενων ή μη φακών.

Για όσους αναρωτιούνται αν η τεχνολογία αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην όραση του χρήστη ύστερα από πολύωρη χρήση, αξίζει να σημειωθεί πως η Intel τόνισε ότι “είναι τόσο χαμηλής κατανάλωσης (το συγκεκριμένο λέιζερ) που κατατάσσεται στην κατώτερη θέση της πρώτης κλάσεως,”. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο Mark Eastwood (εκ της ομάδας νέων συσκευών της ίδιας), η προβαλλόμενη εικόνα δεν είναι εμφανής στο χρήστη όσο εκείνος δεν έχει το βλέμμα του στραμμένο προς αυτό.

Μεταξύ των υπολοίπων χαρακτηριστικών του είναι και η δυνατότητα σύζευξης με κάποιο κινητό τηλέφωνο μέσω τεχνολογίας Bluetooth, καθώς και η ενσωματωμένη πυξίδα και το επιταχυνσιόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται η προσθήκη κάποιου μικροφώνου σε ύστερη υλοποίηση, με σκοπό τον έλεγχο της συσκευής μέσω κάποιας ψηφιακής βοηθού (βλ. Alexa, Cortana, κ.α.). Η εταιρία θέλει το προϊόν της να μην έχει “κανένα κοινωνικό κόστος,” γι’ αυτό το λόγο δεν φέρει κάμερα και δεν αποσπά την προσοχή του χρήστη κατά τη διάρκεια συνομιλιών.

Το Vaunt βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, με την Intel να υπόσχεται τη διάθεση ενός early-access προγράμματος, συνάμα ενός SDK εντός των ερχόμενων μηνών. Η ανοιχτή φύση της πλατφόρμας θα επιτρέψει κάποιου είδους δημιουργικής ελευθερίας στους ενδιαφερόμενους developers, παραταύτα, ο δρόμος από ένα πρωτότυπο έως την εμπορική διάθεση είναι τεράστιος, και δεδομένων των αρκετών μέχρι τώρα ακυρωμένων project της ίδιας, το μέλλον των έξυπνων γυαλιών της είναι εξαιρετικά αβέβαιο.