Cryptomining κώδικας στις διαφημίσεις του YouTube

Συνεχίζει να εξαπλώνεται το φαινόμενο
29 Ιανουαρίου 2018 05:15
Cryptomining κώδικας στις διαφημίσεις του YouTube

Καθώς τα κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ο κόσμος προσπαθεί με όλο και πιο ακραίους τρόπους να τα αποκτήσει. Ένας από αυτούς είναι και το cryptojacking, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία ένας χάκερ θα μπορεί χωρίς την θέλησή σας να μετατρέψει τον υπολογιστή σας σε mining rig για δικό του όφελος. Το Pirate Bay ήταν το πρώτο site που μέσω της χρήσης ενός Java script κώδικα εκμεταλλευόταν την επεξεργαστική δύναμη ορισμένων ανυποψίαστων επισκεπτών του. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό που ο Opera πρόσθεσε ad blocking φίλτρα για να αντιμετωπίσει το cryptojacking.

Από ότι φαίνεται ούτε το YouTube γλίτωσε από το κακόβουλο λογισμικό το οποίο μέσω των διαφημίσεων έκανε mining. Τα antivirus πολλών χρηστών τους ειδοποίησαν ότι ο κώδικας διαφημίσεων του YouTube λειτουργούσε ως δούρειος ίππος για cryptomining. Ερευνητές από την Trend Micro είπαν πως εντόπισαν την τριπλάσια δραστηριότητα cryptojacking από ότι συνήθως, γεγονός που οφειλόταν στις διαφημίσεις του YouTube. Ο λόγος που το YouTube έγινε στόχος είναι πιθανότατα επειδή οι χρήστες του περνούν αρκετή ώρα στο site, έτσι οι επίδοξοι χάκερ θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. 

Το YouTube από την μεριά του δήλωσε τα εξής:

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μέσω διαφημίσεων είναι μία σχετικά νέα μορφή κατάχρησης που παραβιάζει τις πολιτικές μας και την παρακολουθούμε ενεργά. Επιβάλλουμε τις πολιτικές μέσα από ένα πολυεπίπεδο σύστημα αναγνώρισης στο σύνολο των πλατφορμών μας, τις οποίες ανανεώνουμε καθώς εμφανίζονται νέες απειλές. Σε αυτήν την περίπτωση οι διαφημίσεις μπλοκαρίστηκαν σε λιγότερο από δύο ώρες και οι κακόβουλοι υπεύθυνοι αφαιρέθηκαν από τις πλατφόρμες μας.