Face Swapping τεχνολογία χρησιμοποιείται ανήθικα σε πορνό

Η τεχνητή νοημοσύνη πίσω από τα deepfakes
28 Ιανουαρίου 2018 05:15
Face Swapping τεχνολογία χρησιμοποιείται ανήθικα σε πορνό

Η φράση ‘revenge porn’ αποτελεί λίγο πολύ βατή έννοια σε όλους μας, με τα γνωστά άγνωστα forum των Reddit και 4Chan να μαστίζουν από τέτοιου είδους περιεχόμενο. Σύμφωνα με νέες όμως αναφορές του Motherboard, τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν ακόμη χειρότερα, αφού κάποιος επιτήδειος χρήστης της πρώτης πλατφόρμας, επιστρατευόμενος τις τεχνολογικές του γνώσεις, δημιούργησε κάτι αρκετά ανησυχητικό.

View post on imgur.com

Πρόκειται για μια A.I. με τη δυνατότητα να εναλλάσσει πρόσωπα σε βίντεο (βλ. Face Swapping), παράγοντας άκρως αληθοφανή αποτελέσματα. Κάνοντας χρήση machine learning, ο reddiator κατάφερε να εκπαιδεύσει τη νεοσύστατη τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να εναλλάσσει με απίστευτη ρεαλιστικότητα τα πρόσωπα γυναικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πορνό, με εκείνα γνωστών ηθοποιών του κινηματογράφου, σε πορνογραφικού περιεχομένου φυσικά βίντεο.

Οι εν λόγω δημιουργίες κυκλοφορούν “στα άδυτα” του διαδικτύου υπό την ονομασία DeepFakes, ενώ οι ίδια πηγή κάνει λόγο για την ύπαρξη μιας εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο. Οι χρήστες αυτής, κατεβάζοντας ένα μεγάλο όγκο εικόνων κάποιας γυναίκας που ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα και κάνοντας χρήση ιστοσελίδων που βρίσκουν περιεχόμενο πορνό σύμφωνα με την ομοιότητα αυτής με κάποια ηθοποιό του χώρου, δημιουργούν σχεδόν αυτοματοποιημένα ένα αρκετά πιστευτό βίντεο.

Το χειρότερο βέβαια έχει να κάνει με το ότι ο νόμος μένει κυριολεκτικά άπραγος στη θέα του ζητήματος, αφού σύμφωνα με δικηγόρο που βοήθησε στη δημιουργία νόμων κατά του “μη-συναινεταικού πορνό,” οι παρούσες νομικές προστασίες δεν είναι αρκετές.