Η ουδετερότητα του διαδικτύου με παράδειγμα τα...burgers

Η ιδιοφυής ιδέα των Burger King
27 Ιανουαρίου 2018 08:16
Η ουδετερότητα του διαδικτύου με παράδειγμα τα...burgers

Η ουδετερότητα του διαδικτύου, ειδικά για όσους δεν ασχολούνται με την τεχνολογία, μπορεί να είναι μια δύσκολη έννοια για να την κατανοήσουν. Θέλοντας να προσφέρει την απλούστερη εξήγηση που μπορεί, ενώ ταυτόχρονα να ενημερώσει τον κόσμο για το θέμα, η αλυσίδα fast food Burger King σκέφτηκε το διαφημιστικό “Whopper Neutrality”.

Στο κατάστημα των Burger King λοιπόν, όσοι πελάτες δεν επιλέγουν το “Premium” Whopper burger στην εξωφρενική τιμή των $26, αναγκάζονται να περιμένουν αρκετά περισσότερο από τους υπόλοιπους για να εξυπηρετηθούν. Όταν ζητούν εξηγήσεις από τους υπαλλήλους, λαμβάνουν την απάντηση πως επειδή η εταιρία τους θέλει να προωθήσει άλλα είδη γευμάτων, κάνει ουσιαστικά απρόσιτο το συγκεκριμένο.

Ο παραλληλισμός είναι απόλυτα επιτυχημένος, αφού χωρίς την ουδετερότητα του διαδικτύου, οι εταιρίες θα μπορούν να προωθούν τις υπηρεσίες που αυτές θέλουν, ενώ ταυτόχρονα να “τιμωρούν” τους χρήστες τους αν δεν τις επιλέγουν. Για παράδειγμα, ένας πάροχος ο οποίος έχει υπό την ιδιοκτησία του ή βρίσκεται σε συνεργασία με μία streaming υπηρεσία ανταγωνιστική το Netflix για παράδειγμα, θα μπορεί να μειώνει την εμπειρία χρήσης του προς όφελος της δικιάς της υπηρεσίας. Τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι πολλά, το παράδειγμα όμως των Burger King γίνεται κατανοητό και από κόσμο που δεν τον ενδιαφέρει η τεχνολογία.