NASA: Ανακαλύφθηκαν στρώματα υπόγειου πάγου τον Άρη

Εύκολη πρόσβαση σε νερό για τις μελλοντικές αποστολές
15 Ιανουαρίου 2018 08:32
NASA: Ανακαλύφθηκαν στρώματα υπόγειου πάγου τον Άρη

Το νερό είναι κρίσιμο για τα σχέδια της NASA αλλά και των ιδιωτικών εταιριών για τον Άρη, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί η επιβίωση των πρώτων εξερευνητών. Επόμενο ήταν λοιπόν η ανακάλυψη υπόγειων στρωμάτων πάγου να φέρει ενθουσιασμό στους επιστήμονες. Το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ανακάλυψε τουλάχιστον οκτώ τοποθεσίες όπου η διάβρωση του εδάφους αποκάλυψε πλούσια αποθέματα καθαρού πάγου, σε βάθος 2 μέτρων από την επιφάνεια. Αυτό σημαίνει πως οι μελλοντικές αποστολές θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό, νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πόση, όσο και για την παραγωγή καυσίμων.

Τα αποθέματα εντοπίστηκαν τόσο στο βόρειο όσο και στον νότιο ημισφαίριο, σε γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στη Γη με τη Σκωτία και τη Νότια Αμερική.

Οι αστροναύτες θα μπορούσαν ουσιαστικά να πάνε εκεί με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όσο νερό χρειάζονται. – Shane Byrne, University of Arizona

Η νέα αυτή ανακάλυψη είναι μια από τις σημαντικότερες για τον Κόκκινο Πλανήτη. Δε μας λέει αν το νερό έχει υψηλά επίπεδα αλάτων ή δηλητηριώδη υπερχλωρικά οξέα, ωστόσο δίνει στους επιστήμονες μια πολύ καλύτερη εικόνα του πλανήτη και ένα στόχο για την προσγείωση των μελλοντικών ρομποτικών αποστολών, οι οποίες θα αξιολογήσουν τον πάγο απευθείας.