Έξυπνα ρούχα για ασθενείς με άνοια

Η Xenoma ποντάρει στη νοσοκομειακή χρήση
14 Ιανουαρίου 2018 05:45
Έξυπνα ρούχα για ασθενείς με άνοια

Η Ιαπωνική εταιρία κατασκευής έξυπνων υφασμάτων, Xenoma φαίνεται να εστιάζει ολοένα και περισσότερο στον τομέα της υγείας, αφού οι υλοποιήσεις της είναι κυριολεκτικά ‘κομμένες και ραμμένες’ γι’ αυτό. Το νέο της έξυπνο ρούχο αφορά ασθενείς εντός νοσοκομειακών μονάδων, εστιάζοντας την προσοχή του στους πάσχοντες από άνοια. Η γενική ιδέα κάνει λόγο για τη μετατόπιση της ευθύνης της προστασίας αυτών, από κάποιο περιορισμένο χώρο, στο ίδιο το ένδυμα, επιτρέποντάς τους έτσι μια μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης σε ένα λιγότερο αυστηρό περιβάλλον.

Η τεχνολογία στο παντελόνι της έξυπνης πιτζάμας φέρει αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση, επιτρέποντας σε ιατρούς να γνωρίζουν ανα πάσα στιγμή που βρίσκονται αλλά και τι κάνουν οι ασθενείς τους. Η μπλούζα από την άλλη αναλαμβάνει την πραγματικού χρόνου καταγραφή των ζωτικών ενδείξεων (πχ. αναπνοή), ενώ προσφέρει παράλληλα τη δυνατότητα σύνδεσης με κάποιο ECG (βλ. ηλεκτροκαρδιογράφημα). Στο κέντρο αυτής βρίσκεται μια iron-man τύπου μπαταρία, συνάμα ενός Bluetooth LE unit, ενός επιταχυνσιομέτρου και ενός γυροσκοπίου, με την αυτονομία να αγγίζει τις οκτώ ώρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η ανθεκτικότητα του υφάσματος επιτρέπει περισσότερες από εκατό πλύσεις πριν ξεκινήσει να διακρίνονται σημάδια φθοράς.

Η εταιρία θα ξεκινήσει σύντομα κάποια κλινική δοκιμή σε - άγνωστο για την ώρα - Γερμανικό νοσοκομείο, ενώ στοχεύει σε ευρεία εμπορική διάθεση μέχρι και το 2020, όπου το κόστος του ρούχου δεν θα ξεπερνά τα $100 δολάρια.