Ο λευκός θόρυβος υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα;

Πρόβλημα στο Content ID του YouTube θεωρεί πως ναι
07 Ιανουαρίου 2018 06:00
Ο λευκός θόρυβος υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα;

Πολύωρα βίντεο στατικού θορύβου αποτελούν “αναπόσπαστο” κομμάτι του YouTube αφού οι χρήσεις τους ποικίλουν, από τη μείωση του στρες και τη βελτίωση του ύπνου των νεογνών έως το burn-in των μόλις αγορασμένων audiophile ηχείων. Θα μπορούσε λοιπόν αυτός ο “random generatedλευκός θόρυβος να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα;

Σύμφωνα με τον Sebastian Tomczak (aka. LittleScale) φαίνεται πως ναι, αφού το δέκα ωρών βίντεο λευκού θορύβου που ανέβασε στην υπηρεσία “χτύπησε” πέντε copyright παραβιάσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως κάποιος άλλος χρήστης μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για ταυτόσημες συχνότητες στατικού θορύβου με το/-α βίντεο που ανέβασε ο ίδιος, άρα πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με ένα “λάθος” του Content ID που φέρει το YouTube. Παραταύτα οι κανονισμοί του είναι ξεκάθαροι και δεδομένου του ότι το βίντεο βρίσκεται ακόμη ενεργό στην υπηρεσία φαίνεται ότι το monetaization του το επωμίζεται - για την ώρα - άλλος.

Η τάση του Content ID να ευνοεί με ευκολία τους αιτούντες δίχως περαιτέρω ελέγχους αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στα forum. Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου ισχυρίζονται ότι τα βίντεο τους “απογυμνώθηκαν” εσόδων από διαφημίσεις για συγκεχυμένους ή και άγνωστους λόγους.