Αγωγή κατά του Spotify λίγο πριν την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο

Η Wixen Music ζητά $1.6 δις δολάρια σε αποζημιώσεις
04 Ιανουαρίου 2018 06:00
Αγωγή κατά του Spotify λίγο πριν την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο

Για ακόμη μία φορά το Spotify βρίσκεται μπλεγμένο σε αγωγή περί πνευματικών δικαιωμάτων, αφού στη φούρια του για την κατάκτηση της κορυφής της music-streaming βιομηχανίας φαίνεται να παρέλειψε να μαζέψει τις απαραίτητες άδειες, έτσι ώστε “να αναπαράγει και/ή να αναδιανείμει μουσικές συνθέσεις στην πλατφόρμα του”. Σύμφωνα με τις νέες λοιπόν κατηγορίες, η υπηρεσία “απέτυχε να πληρώσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε εκδοτική εταιρία κατά εικοσιένα τις εκατό των φορών (χρήσης τους)”.

Λόγος για τη Wixen Music, επίσημο αντιπρόσωπο/φορέα καλλιτεχνών των 70s, 80s και 90s, μεταξύ των οποίων συναντάμε τους: Tom Petty, Rage Against the Machine, Missy Elliott, Neil Young, Weezer και τους Beach Boys. Η εκδοτική εταιρία απαιτεί αποζημιώσεις αξίας $1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - $150.000 ανά συνθέτη δίχως την κατάλληλη άδεια - ενώ δε δίστασε να επιδιώξει την προσθήκη των αμοιβών των δικηγόρων και των δικαστικών εξόδων στο συνολικό ποσό.

Η τεράστια αυτή σημερινή αποκάλυψη έρχεται μία ανάσα πριν την εκπλήρωση των σχεδίων του Spotify να κάνει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο. Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή η αγωγή στην αρχική δημόσια προσφορά, αρνήθηκε να σχολιάσει. Βάσει των τελευταίων μετρήσεων η αξία της εταιρίας αγγίζει τα $19 δις.