Η απάντηση του YouTube για το βίντεο του Logan Paul με το πτώμα

Το σοκαριστικό βίντεο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων
03 Ιανουαρίου 2018 15:49
Η απάντηση του YouTube για το βίντεο του Logan Paul με το πτώμα

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Logan Paul, ένας από τους μεγαλύτερους YouTubers του πλανήτη και αστέρας της υπηρεσίας, που αριθμεί πάνω από 15 εκατομμύρια συνδρομητές, ανάρτησε ένα vlog στο οποίο απεικονιζόταν ένα πτώμα ενός απαγχονισμένου ανθρώπου. Ο Logan βρισκόταν στην Ιαπωνία και επισκέφτηκε το "Suicide Forest", ένα τόπο που φημίζεται για το γεγονός ότι εκεί οι άνθρωποι επιλέγουν να αφαιρέσουν οι ίδιοι τις ζωές τους. Στη βόλτα που έκανε με τους φίλους του συνάντησε ένα πτώμα και εκτός του ότι το έδειξε στην κάμερα, φάνηκε να μην παίρνει στα σοβαρά την κατάσταση στην οποία βρέθηκε. 

Το περιβόητο βίντεο με τίτλο "We found a dead body" (σ.σ. Βρήκαμε ένα νεκρό πτώμα) έμεινε για αρκετές ώρες "στον αέρα" με αποτέλεσμα να βγει μέχρι και στις κορυφαίες trending θέσεις του YouTube, μαζεύοντας μερικά εκατομμύρια views και περίπου 600 χιλιάδες likes, πριν κατέβει από τον ίδιο τον Logan. Ταυτοχρόνως υπήρξε μία γενική κατακραυγή του εν λόγω upload στο Twitter από γνωστούς YouTubers όπως οι PewDiePie, jackscepticeye, Keemstar, Philip DeFranco και Ethan Klein. Αμέσως μετά ο Logan Paul εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη για το λάθος που έκανε, εκφράζοντας τη δική του οπτική στο θέμα:

Δεν έχω ξαναδεχθεί τέτοια κριτική, επειδή δεν έχω κάνει παρόμοιο λάθος σαν αυτό στο παρελθόν. Δεν το έκανα για τα views. Παίρνω views. Το έκανα επειδή σκέφτηκα πως θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στο διαδίκτυο και όχι για να προκαλέσω κύματα αρνητικότητας. - αναφέρει μέσα στην ανακοίνωσή του

Για μία συντριπτική μερίδα θεατών αυτό δεν ήταν αρκετό, εκτοξεύοντας κατηγορίες για το ότι εκμεταλλεύτηκε αυτό το ευαίσθητο θέμα για τα views, εξαιτίας του ότι το thumbnail του βίντεο, έδειχνε με εμφατικό τρόπο το κρεμασμένο πτώμα στο παρασκήνιο και τη σοκαρισμένη έκφραση του Logan.

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενα σφοδρές με το βίντεο που ανέβηκε την Κυριακή, αποκαλώντας το "ασεβές" και "αηδιαστικό". Το όλο συμβάν ξύπνησε και πάλι τις αμφιβολίες που υπάρχουν στο κομμάτι της "αστυνόμευσης" του YouTube και του κατά πόσο ελέγχει αυτά τα video. Γίνεται κατανοητό πως το περιβόητο υλικό παραβιάζει αρκετούς κανόνες της πολιτικής της υπηρεσίας της Google. Έπειτα από ώρες, ήρθε η επίσημη απάντηση του YouTube από έναν εκπρόσωπο που αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι σκέψεις μας και τα συλλυπητήρια μας πηγαίνουν στην οικογένεια του ανθρώπου που ήταν στο βίντεο. Το YouTube απαγορεύει το βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο που αναρτάται με σοκαριστικό, προκλητικό ή ασεβές τρόπο. Εάν ένα βίντεο είναι ακατάλληλο, μπορεί να παραμείνει στον ιστότοπο, μόνο εφόσον υποστηρίζεται από σχετικές εκπαιδευτικές ή τεκμηριωμένες πληροφορίες και σε μερικές περιπτώσεις θα είναι κλειδωμένο ηλικιακά.

Γεννώνται ερωτήματα γιατί το YouTube δεν αντέδρασε νωρίτερα σε ένα τόσο σοβαρό συμβάν που αφορά έναν τόσο διάσημο αστέρα του. Η πλατφόρμα στηρίζεται στον ανθρώπινο έλεγχο και στους machine-learning αλγορίθμους για να παρακολουθεί το βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο που ανεβαίνει σε αυτό. Αξίζει να αναφερθεί πως, μόλις τον Δεκέμβριο, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει πως θα προσλάβει επιπλέον 10.000 moderators για να βελτιώσει την αναγνώριση ακατάλληλου ή επικίνδυνου περιεχομένου για νεαρές ηλικίες, λίγο μετά το ElsaGate.

Πριν μερικές ώρες, ο Paul δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter ζητώντας και πάλι συγγνώμη για τις πράξεις του, λέγοντας πως "οι αντιδράσεις που είδατε ήταν ωμές και αμοντάριστες. Κανένας μας δεν ήξερε πως να αντιδράσει ή πως να νιώσει. Έπρεπε να μην είχα αναρτήσει ποτέ το βίντεο, έπρεπε να είχα κλείσει τις κάμερες και να μην καταγράψω τα όσα περνούσαμε. Υπήρχαν πολλά πράγματα που θα έπρεπε να κάνω διαφορετικά, αλλά δεν έκανα. Και για αυτό, από καρδιάς, ζητώ συγγνώμη."

Εσάς ποιές είναι οι σκέψεις σας για το θέμα; Πείτε μας στα σχόλια.