Κύτταρο OLED ενσωματωμένο σε ίνα λεπτότερη από τρίχα

Θα ανοίξει το δρόμο για νέα wearables
04 Ιανουαρίου 2018 05:15
Κύτταρο OLED ενσωματωμένο σε ίνα λεπτότερη από τρίχα

Μία ομάδα ερευνητών από το Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) επιτυχώς κατασκεύασε ένα κύτταρο OLED επάνω σε μια ίνα λεπτότερη και από ανθρώπινη τρίχα με διαστάσεις από 300 μικρόμετρα έως 90. Της ομάδας ηγούταν ο καθηγητής Choi Kyung-chul.

Η ομάδα ανέπτυξε μια συσκευή OLED της οποίας η αρχιτεκτονική είναι καταλληλότερη για την διαδικασία βαθιάς επικάλυψης, που θα επιτρέψει τη δημιουργία OLED για 3D ίνες, που θα είναι όσο αποδοτικές και με την ίδια διάρκεια ζωής όσο τα OLED που βρίσκονται σε πάνελ. Σε εργαστηριακές συνθήκες οι επιστήμονες έκαναν τα OLED τους να φτάσουν τη φωτεινότητα των 10,000cd/m2 και επίπεδα αποδοτικότητας  11cd/A. Επίσης δούλευε κανονικά και με πλεκτά υφάσματα αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το πιθανό εύρος εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει, με την διαδικασία να εφαρμόζεται κάτω από τους 105 βαθμούς κελσίου για να βοηθήσει επίσης με το εύρος εφαρμογών.

Η τεχνολογία OLED γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και τη βλέπουμε να εμφανίζεται συχνότερα σε τηλεοράσεις, monitor και τηλέφωνα. Η δημιουργία των OLED επάνω σε ίνες θα ανοίξει το δρόμο για νέες εφαρμογές  σε wearables.