Σκάνδαλο με φορολογικά παραθυράκια από την Google

Η εταιρία κατάφερε να μη φορολογήσει $19.2 δις
03 Ιανουαρίου 2018 05:30
Σκάνδαλο με φορολογικά παραθυράκια από την Google

Όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για εταιρίες οι οποίες εκμεταλλεύονται κακογραμμένες νομοθεσίες προς όφελός τους, έτσι και τώρα μαθαίνουμε πως η Google κατάφερε να φορολογηθεί το ελάχιστο δυνατό για έσοδα ύψους $19.2 δις. Όλο αυτό ξέσπασε με τις νέες ανακοινώσεις της Ολλανδικής κυβέρνησης, οι οποίες έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τις οικονομικές κινήσεις της εταιρίας τα τελευταία έτη. Βάσει αυτών, η Google φαίνεται να χρησιμοποίησε ένα σύστημα τριών εταιριών για να μπορέσει να φορολογηθεί το ελάχιστο.

Συγκεκριμένα φαίνεται τα χρήματα να κινούνται από μία εταιρία με βάση την Ιρλανδία (θυγατρική της Google) προς μία Ολλανδική και τέλος να καταλήγουν σε μια διαφορετική Ιρλανδική. Όλο αυτή η κίνηση των κεφαλαίων κατέληγε στην πιο ήπια φορολόγηση αυτών. Όπως λένε οι πηγές, η εταιρία διακίνησε με αυτόν τον τρόπο 7% περισσότερα χρήματα από ότι την προηγούμενη χρονιά, πράγμα το οποίο υποδεικνύει πως η διαδικασία πραγματικά δούλευε προς όφελός της.

Όταν η Google ρωτήθηκε για το παραπάνω συμβάν από ανθρώπους του Bloomberg, δήλωσε ξεκάθαρα πως η εταιρία και όλες οι θυγατρικές τις σέβονται και τηρούν κατά γράμμα τους νόμους όλων των κρατών στα οποία ασκούν επιχειρηματικές κινήσεις και εμπόριο, κάτι το οποίο τεχνικά αληθεύει πλήρως. Το σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί πίσω από αυτή την καινούργια υπόθεση δεν αφορά την παραβιάση κάποιου νόμου αλλά το ηθικό κομμάτι των πράξεων των εταιριών. Η Google δεν είναι η μόνη η οποία εκμεταλλεύεται τέτοια παραθυράκια προς όφελός της. Πλήθος μεγάλων πολυεθνικών πράττουν ανάλογα και αυτή η εκμετάλλευση του συστήματος είναι που προκαλεί το κοινό αίσθημα.