Κινέζοι τοποθετούν ακουστική συσκευή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Εκεί όπου το φως δεν υπάρχει
02 Ιανουαρίου 2018 08:33
Κινέζοι τοποθετούν ακουστική συσκευή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο καταγεγραμμένο σημείο των ωκεανών του πλανήτη μας, με το βάθος της να φτάνει τα 11 χιλιόμετρα. Ως μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε πως το Έβερεστ έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα. Η πίεση σε τέτοια βάθη ξεπερνά κατά 1.000 φορές την πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το φως είναι κάτι άγνωστο για αυτά τα μέρη, αφού οι ακτίνες του Ήλιου δε διαπερνούν το απόλυτο σκοτάδι του βυθού.

Ομάδα Κινέζων ερευνητών ολοκλήρωσε το πρώτο ακουστικό τεστ της χώρας στην τάφρο και τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν στην κατανόηση του πώς μεταδίδεται ο ήχος στα βαθύτερα στρώματα των ωκεανών. Οι ερευνητές βύθισαν και έπειτα ανέσυραν μία ακουστική συσκευή στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, που ονομάζεται Challenger Deep.

Σε τέτοια βάθη, απουσία φωτός, η επικοινωνία μέσω ήχου είναι μονόδρομος. Έτσι, οι Κινέζοι άφησαν έξι τέτοιες συσκευές στην τάφρο, οι οποίες θα παραμείνουν εκεί για ένα χρόνο, συλλέγοντας πληροφορίες για τον περιβάλλοντα θόρυβο στο συγκεκριμένο σημείο. Η έρευνα θα βοηθήσει να καταλάβουμε πώς επικοινωνούν τα πλάσματα που ζουν σε τέτοια βάθη, ενώ θα μπορούσε φυσικά να έχει και στρατιωτικές εφαρμογές.

Tags: