Το bitcoin θα μπορούσε να προσθέτει 0,3% στο ιαπωνικό ΑΕΠ

Αποδεικνύεται η επίδρασή του στην πραγματική οικονομία
02 Ιανουαρίου 2018 05:15
Το bitcoin θα μπορούσε να προσθέτει 0,3% στο ιαπωνικό ΑΕΠ

Η καταπληκτική πορεία του Bitcoin στο τέλος του περασμένου έτους και η συνοδός αύξηση της τιμής του ίσως να προσθέτουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 0,3% στο ιαπωνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Πιθανότατα αυτό να έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των κατόχων Bitcoin στην Ιαπωνία, κάτι που με την σειρά του θα τους οδηγήσει στο να ξοδέψουν μέρος των χρημάτων, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι οικονομικοί αναλυτές πίστευαν μέχρι πρότινος ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων στην αγορά είναι πολύ μικρή για να επιδράσει σημαντικά στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές του Nomura, Yoshiyuki Suimon και Kazuki Miyamoto πλέον δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, μιας και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα $560 δισεκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου, όμως μόνο τρεις από τους 500 μεγαλύτερους online retailers δέχονται Bitcoin ως πληρωμή.

Το Bitcoin είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία με το 40% όλων των συναλλαγών παγκοσμίως να γίνεται σε yen. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ιάπωνες έχουν στην κατοχή τους 3.7 εκατομμύρια Bitcoin τα οποία σύμφωνα με τους Yoshiyuki Suimon και Kazuki Miyamoto, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν $851 εκατομμύρια έξτρα κατανάλωσης. Αυτό που δε λέγεται απευθείας στα ευρήματα τους αλλά υπονοείται έμμεσα, είναι το γεγονός ότι ενώ η αύξηση της τιμής του Bitcoin συμβάλει στην αύξηση του Ιαπωνικού ΑΕΠ, οι όποιες απώλειες του Bitcoin θα σήμαιναν το ίδιο και για το ιαπωνικό ΑΕΠ.  

Tags: