Ο μεγαλύτερος στόλος ηλεκτρικών λεωφορείων βρίσκεται στην Κίνα

16.359 ηλεκτρικά λεωφορεία για μία πόλη
31 Δεκεμβρίου 2017 08:02
Ο μεγαλύτερος στόλος ηλεκτρικών λεωφορείων βρίσκεται στην Κίνα

Μία πόλη στην Κίνα αποφάσισε να μετατρέψει σε ηλεκτρικό όλο το στόλο λεωφορείων που διαθέτει. Και το κατάφερε. Η Shenzhen μετέτρεψε σε ηλεκτρικά όλα τα δημόσια λεωφορεία, τα οποία αγγίζουν τον εξωφρενικό αριθμό των 16.359.

Το τιτάνιο έργο υποστηρίχθηκε από την εγκατάσταση 510 σταθμών φόρτισης στα αμαξοστάσια και άλλους 8.000 πυλώνες φόρτισης διασκορπισμένους σε όλη την πόλη, οι οποίοι μπορούν να φορτίσουν πλήρως ένα λεωφορείο σε δύο ώρες, εξυπηρετώντας ο καθένας 300 οχήματα την ημέρα. Ανά πάσα στιγμή, το δίκτυο μπορεί να φορτίσει ταυτόχρονα το μισό στόλο λεωφορείων.

Το πρόβλημα καυσαερίων στην Κίνα είναι τεράστιο, αλλά αυτός ο στόλος ηλεκτρικών λεωφορείων θα μειώσει τις εκπομπές 1.35 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσα σε ένα χρόνο. Αναλυτές αναμένουν να μειωθούν συνολικά και τα επίπεδα θορύβου στην πόλη, μιας και τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι αθόρυβα.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα χρησιμοποιούν 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, εξοικονομώντας 345.000 τόνους καυσίμων κατά τη λειτουργία τους μέσα σε μία χρονιά. Το όλο project κόστισε περίπου $490 εκατομμύρια. Η Shenzhen των 12 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει πλέον όχι μόνο το μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών λεωφορείων στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων γενικότερα.

Η πόλη σχεδιάζει να αντικαταστήσει και ολόκληρο το στόλο ταξί που διαθέτει με ηλεκτρικά το αργότερο μέχρι το 2020. Ήδη το 62.5% των 12.518 ταξί που υπάρχουν στην πόλη είναι ηλεκτρικά.