Η Apple παρακρατεί έγγραφα στην υπόθεση της Qualcomm

Κυρώσεις και πρόστιμα που αγγίζουν τις $25.000 ημερησίως
25 Δεκεμβρίου 2017 05:30
Η Apple παρακρατεί έγγραφα στην υπόθεση της Qualcomm

Οι δικαστικές διαμάχες, όσον αφορά τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ των εταιριών καλά κρατούν, με την Qualcomm να αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό. Αν και η ίδια έχει οδηγήσει την Apple στα δικαστήρια σχετικά με κάποιες πατέντες της, κατηγορείται παράλληλα από την FTC για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, της προσάπτεται ενοχή για τον εξαναγκασμό που άσκησε στο πρόσωπο της Apple, με σκοπό η δεύτερη να κάνει χρήση μόνο των modem που παράγει η πρώτη. Προς επικύρωση των ενοχών, το δικαστήριο ζήτησε από την Apple να προσκομίσει τα ανάλογα έγγραφα, τα οποία - για άγνωστο ακόμη λόγο - δεν έχει παραδώσει. Για την υποτιθέμενη αυτή παρακράτηση των σχετικών τεκμηρίων, η Apple υπέστη κυρώσεις με πρόστιμα που αγγίζουν τις $25.000 ημερησίως. Ο αρμόδιος δικαστής της περιοχής του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, Nathaniel Cousins, όρισε ως προθεσμία υποβολής των αποδεικτικών στοιχείων τις 29 Δεκεμβρίου, με το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ακόμη μεγαλυτέρων προστίμων μετά το πέρας αυτής. Στον αντίποδα, η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια έγγραφα ως αποδεικτικά στοιχεία, δίχως βέβαια να έχει προβεί σε κάποια δημόσια απάντηση στην ερώτηση του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρούσα διαμάχη η Apple δεν έχει ενεργό ρόλο, παραταύτα η νίκη της FTC θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ίδια. Από την άλλη, ίσως το όλο θέμα να έχει να κάνει με το ότι η εταιρία έχει σταματήσει προσωρινά τη χορήγηση αδειών χρήσης στην Qualcomm, ενώ δεν φαίνεται να έχει σκοπό να ξεκινήσει σύντομα αν δεν δοθεί πρώτα οριστικό τέλος στα νομικά τους ζητήματα.