Estcoin | Το νέο κρυπτονόμισμα της Εσθονίας;

Εμπόδιο η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση
21 Δεκεμβρίου 2017 09:32
Estcoin | Το νέο κρυπτονόμισμα της Εσθονίας;

Η Εσθονία ίσως να γίνει η πρώτη χώρα που θα ανταμείβει τους πολίτες της με το δικό της κρυπτονόμισμα. Το “Estcoin”, όπως θέλουν να το ονομάσουν, θα χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή για τους “ηλεκτρονικούς πολίτες” της, τους ανθρώπους δηλαδή που ανοίγουν κάποια online επιχείρηση στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters μάλιστα, θα μπορεί να χρησιμοποιείται για πληρωμές, παράλληλα με το Ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι έμπνευση του Kaspar Korjus, εμπνευστή των “ηλεκτρονικών πολιτών” της χώρας και υποστηρίζεται έντονα από τον ιδιωτικό τομέα, με την κυβερνητική έγκριση να εκκρεμεί.

Σε ένα μακροσκελές post στο Medium, ο Korjus εξηγεί τις αρετές του Estcoin, σημειώνοντας πως οι “ηλεκτρονικοί πολίτες” έχουν φέρει ήδη €1.4 εκατομμύρια στη χώρα, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2025, αυτό το ποσό θα φτάσει τα €1.8 δισεκατομμύρια!

Ο σκοπός του Estcoin είναι να επιταχύνει αυτή τη μετάβαση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει επιπλέον κεφάλαια και προσελκύει ενδιαφέρον ανάπτυξης του ψηφιακού μας έθνους. Αν δεν ενστερνιστούν τα κρυπτονομίσματα, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χάσουν μια εκπληκτική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και εν τέλει ρισκάρουν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις γενικά.

Υπάρχει ανησυχία πως τα κρυπτονομίσματα θα κάνουν εύκολη για τις επιχειρήσεις την αποφυγή πληρωμής φόρων. Φόρων απαραίτητων για τη λειτουργία του κράτους. Η σύνδεση όμως του ψηφιακού πορτοφολιού και της αναγνώρισης ταυτότητας του Estcoin θα “δέσει” τον κάτοχο με τον πλούτο στα μάτια του κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βέβαια δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο νόμισμα πέρα από το Ευρώ, στα πλαίσια της οικονομικής ένωσης. Οπότε το πόσο βιώσιμο είναι ένα μέλλον για το Estcoin, μένει να φανεί.