Η Γαλλία απαιτεί την κατάργηση διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ WhatsApp και Facebook

Δίνει τελεσίγραφο τριάντα ημερών
20 Δεκεμβρίου 2017 05:15
Η Γαλλία απαιτεί την κατάργηση διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ WhatsApp και Facebook

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Γαλλίας, CNIL, μόλις διέταξε την εταιρία WhatsApp να προχωρήσει στην κατάργηση οποιουδήποτε συνδετικού κρίκου διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ αυτής και της μητρικής της εταιρίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημόσια ανακοίνωση καταγγέλλει την εταιρία ότι καταπατά “τις θεμελιώδεις ελευθερίες των χρηστών,” και δίνει τελεσίγραφο τριάντα ημερών απαιτώντας τη συμμόρφωσή της.

Το ζήτημα απέκτησε αρχή όταν η WhatsApp πρόσθεσε στους όρους χρήσης της υπηρεσίας της ότι διαμοιράζεται δεδομένα με το Facebook, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερο στοχοποιημένων διαφημίσεων, καλύτερων μέτρων ασφαλείας και μιας επιχειρηματικής βάσης ανάλυσης πληροφοριών. Ύστερα ενδελεχών εξετάσεων το CNIL αν και βρήκε έγκυρους τους ισχυρισμούς της εταιρίας σχετικά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας, η δημιουργία μιας βάσης πληροφοριών δεν ήταν και τόσο αποδεκτή, από τη στιγμή μάλιστα όπου κάποιος χρήστης θα έπρεπε να προβεί στην επανεγκατάσταση της εφαρμογής ως μόνο τρόπο για να παρατηρήσει τη μη-θεμιτή αλλαγή των όρων που αποδέχτηκε.

Το αρχικό διάγγελμα της εταιρίας έκανε λόγο για κάτι αδύνατο όσον αφορά την ταυτοποίηση δύο προφίλ μεταξύ των υπηρεσιών, οδηγώντας κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθεια αστυνόμευσής της και υποβάλλοντάς της πρόστιμο ύψους $122 εκατομμυρίων δολαρίων. Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν τοιουτοτρόπως τον περασμένο Σεπτέμβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.