Το Μόντρεαλ διεκδικεί την πρωτιά στην A.I.

Θέλει να γίνει ηγέτης στην υπεύθυνη ανάπτυξή της
19 Δεκεμβρίου 2017 05:30
Το Μόντρεαλ διεκδικεί την πρωτιά στην A.I.

Με τους ρυθμούς που βελτιώνεται η τεχνολογία σήμερα, πλέον δεν τίθεται θέμα εάν αλλά πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Για αυτό τον λόγο ερευνητές, πληροφορικοί, software developers, επιστήμονες, δικηγόροι καθώς και άλλοι που ασχολούνται με την τεχνολογία, παρευρίσκονται σε meetings που διενεργούνται κάθε δυο μήνες στο Μόντρεαλ του Καναδά με σκοπό να συζητήσουν μεγάλα ερωτήματα της ζωής και πώς αυτά σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Θα έπρεπε ένας υπολογιστής να δίνει ιατρικές συμβουλές; Είναι αποδεκτό για αλγόριθμους να αποφασίζουν εάν κατάδικοι αποφυλακίζονται υπό όρους; Είναι σε θέση το Facebook και τα άλλα social media να γνωρίζουν εάν ένας χρήστης υποφέρει από κατάθλιψη; Τί γίνεται σε περίπτωση που αυτοί οι άνθρωποι γίνονται εσκεμμένα στόχοι διαφημίσεων;

Η Google, η Microsoft, το Facebook ακόμη και η Royal Bank of Canada έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης στο Μόντρεαλ, με σκοπό να κάνουν την πόλη ηγέτη στον τομέα. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη έχει γίνει πόλος έλξης για ερευνητές που πιστεύουν ότι η AI πρέπει να αναπτυχθεί υπεύθυνα και υπό έναν ηθικό κώδικα. Τον Νοέμβρη ο Abhishek Gupta ερευνητής ηθικής της AI από το πανεπιστήμιο McGill σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δημιούργησαν το Montreal Declaration for a Responsible Development of Artificial Intelligence, η οποία είναι μία σειρά αρχών που θα καθοδηγεί την ανάπτυξη της ΑΙ στην πόλη και κατά μήκος του πλανήτη. Οι αρχές έχουν χωριστεί σε εφτά κατηγορίες: ευεξία, αυτονομία, δικαιοσύνη, ιδιωτικότητα, γνώση, δημοκρατία, και υπευθυνότητα.

Προς το παρόν η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται παντού, από αλγόριθμους για την πρόβλεψη του καιρού, φίλτρα νέων σε εφαρμογές ενημέρωσης, αυτόνομα οχήματα, οπλικά συστήματα και σε δεκάδες άλλα πράγματα της καθημερινότητας. Με τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο της, η υπεύθυνη ανάπτυξη της ΑΙ είναι προς όφελος όλων μας.