Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καμερών παρακολούθησης στον κόσμο

Εντοπίζει ρεπόρτερ με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε 7 λεπτά
18 Δεκεμβρίου 2017 08:15
Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καμερών παρακολούθησης στον κόσμο

Η Κίνα περήφανα αποδέχεται πως διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καμερών παρακολούθησης στον κόσμο. Διαθέτει ήδη 170 εκατομμύρια κάμερες τύπου CCTV διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμη να εγκαταστήσει ακόμα 400 εκατομμύρια κάμερες τα επόμενα τρία χρόνια. Το σύστημα μάλιστα, φαίνεται να λειτουργεί άψογα, όπως αποδεικνύει και το ρεπορτάζ του BBC.

Ο ρεπόρτερ John Sudworth απέκτησε πρόσβαση σε ένα από τα high-tech δωμάτια ελέγχου της αστυνομίας, ανακαλύπτοντας πως το δίκτυο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μιας και ο αριθμός των καμερών κάνει αδύνατο το χειρισμό αποκλειστικά από ανθρώπινο δυναμικό. Μερικές από τις κάμερες μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα, ενώ άλλες μπορούν να υπολογίσουν ηλικία, φύλο και εθνικότητα. Κάθε πρόσωπο αντιπαραβάλλεται με την ταυτότητά του, ακόμα και με των συγγενών του, εντυπωσιάζοντας τον ρεπόρτερ με το βάθος των πληροφοριών στο οποίο έχει πρόσβαση το σύστημα.

Μάλιστα, σε μια επίδειξη ισχύος του συστήματος, αξιωματούχοι εισήγαγαν σε αυτό μια φωτογραφία του ρεπόρτερ. Μόλις ξεκίνησε η “άσκηση” εντοπισμού του, χρειάστηκαν μόλις 7 λεπτά για τη σύλληψή του. Οι κάμερες μπορούν να εντοπίσουν, να αναγνωρίσουν και να ακολουθήσουν τις κινήσεις του υπόπτου, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ μπορούν να γυρίσουν “πίσω το χρόνο”, ακολουθώντας τις κινήσεις του υπόπτου στο παρελθόν έως και μία εβδομάδα πριν. Δεν πρόκειται λοιπόν για το σενάριο του Person of Interest, είναι η σύγχρονη πραγματικότητα στην Κίνα.