Ρομπότ διώχνει τους άστεγους από τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο

Οι αρχές της πόλης σε κατάρρευση
15 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Ρομπότ διώχνει τους άστεγους από τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο

Το Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση πρώτης κατοικίας ελέω των υψηλών τιμών των διαμερισμάτων της περιοχής. Παράλληλα, ένα υπέρμετρα μεγάλο σύνολο startup εταιριών - που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτοματοποιημένα ρομπότ για όλες τους τις δουλειές - μαστίζει την ίδια. Από την παράδοση τροφής (βλ. Delivery) έως την αποτροπή του εγκλήματος, ένας ορμαθός ρομποτικών τετράτροχων “οντοτήτων” τριγυρνά στα πεζοδρόμια της πόλης δίχως την άδεια των αρχών, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο, o αρμόδιος επόπτης, Norman Yee, πρότεινε την οριστική τους απαγόρευση. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ο διακανονισμός της πρότασης έκλεισε με την εξουσιοδότηση εννέα αδειών, επιτρέποντας έως και τρία ρομπότ σε κάθε δηλωμένη επιχείρηση.

Η καινοτόμος φύση μιας ιδέας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και το καλό της κοινωνίας, [...] Αν δεν εκτιμούμε την κοινωνία μας, αν δεν εκτιμούμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε σε ένα κατάστημα δίχως το φόβο ότι ένα ρομπότ ενδέχεται να μας πατήσει...τι συμβαίνει; - Norman Yee

Ένα καταφύγιο ζώων λοιπόν του Σαν Φρανσίσκο βρέθηκε να έχει αφήσει ελεύθερο στα πεζοδρόμια της πόλης ένα ρομπότ με σκοπό να διώξει τους άστεγους που έχουν κατασκηνώσει σε αυτά. Το K9 όπως το ονομάζει η SPCA - κατασκευής της Knightscope - κυκλοφορεί και “οπλοφορεί” εκδιώχνοντας τον ανυποψίαστο κόσμο από παγκάκια, σκηνές, στάσεις λεωφορείων και σοκάκια, δίχως να έχει την απαιτούμενη άδεια. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα μεταμφιεσμένο K5 (όπως βλέπεται στη φωτογραφία), το ίδιο ρομπότ που “αυτοκτόνησε” πριν λίγους μήνες, πέφτοντας σε ένα συντριβάνι.

Οι αρχές της πόλης κινήθηκαν νομικά εναντίον του οργανισμού, με την πρόεδρο αυτού, Jennifer Scarlett, να δηλώνει πως το K5 τους δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσουν την προσοχή τους οι εκτελεστικοί παράγοντες, αλλά η “κατασκήνωση” των αστέγων που τους ώθησε εξ’ αρχής  σε αυτήν τους την κίνηση. “Δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πεζοδρόμια καθόλου,” συνεχίζει σε μια προσπάθειά της κατευνάσει τα πνεύματα και να δικαιολογήσει την αλόγιστη πράξη της SPCA. Το αιτιατό όμως της είδησης έχει να κάνει περισσότερο με την κοινωνική συνέπεια της εφαρμογής εφάμιλλων τεχνολογιών αντιμετώπισης του κοινού, παρά με τον ανθρωπογενή παράγοντα της τήρησης των νόμων.