Η Mozilla μόλις διέθεσε μια AR εφαρμογή στο iOS

Θέλει να κάνει τη δημιουργία VR/AR περιεχομένου προσβάσιμη σε όλους
13 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Η Mozilla μόλις διέθεσε μια AR εφαρμογή στο iOS

Η εταιρία που κρύβεται πίσω από το δημοφιλή περιηγητή Firefox, μόλις διέθεσε μέσω του App Store του iOS την πρώτη της augmented-reality εφαρμογή. Πρόκειται για το WebXR Viewer, ένα πρόγραμμα που παντρεύει τις δυνατότητες του VR και του AR με σκοπό όχι μόνο την επίδειξη μιας εμπειρίας μικτής πραγματικότητας, αλλά και την υποστήριξη του προτεινόμενου από τη Mozilla προτύπου WebXR, το οποίο δεν έχει δει ακόμη καθολική αποδοχή από την κοινότητα ανάπτυξης ιστοσελίδων.


Η Mozilla προέβη στην ανακοίνωση του WebXR τον Οκτώβριο του έτους με σκοπό τη διευκόλυνση της δημιουργίας εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας για το ανοιχτό διαδίκτυο. Κάνοντας χρήση των εργαλείων που υπήρχαν από το 2014 σχετικά με την εικονική πραγματικότητας (βλ. WebVR) και του framework της Apple, ARKit, θέλησε να κάνει το development τέτοιου περιεχομένου προσβάσιμο σε όλους, ελαχιστοποιώντας τα βήματα που απαιτούνται για έναν δεκατριάχρονο να μεταβεί από τα διαδικτυακά μαθήματα JavaScript που παρακολούθησε μέσω του Codeacademy, έως και τη δημιουργία της πρώτης του εφαρμογής.

Φυσικά η Mozilla δεν είναι η μόνη στην αγορά που προσπαθεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ του διαδικτύου και της επαυξημένης πραγματικότητας, αφού πρόσφατα η Google παρουσίασε ένα πρόσθετο για το WebVR που ακούει στο όνομα WebARonARCore και αποτελεί αυτόνομη εφαρμογή (.apk) για το Android.