Πρώην στέλεχος Facebook: Τα social media καταστρέφουν την κοινωνία

Ο κοινωνικός ιστός έχει καταρρεύσει
12 Δεκεμβρίου 2017 09:22
Πρώην στέλεχος Facebook: Τα social media καταστρέφουν την κοινωνία

Το internet και ειδικότερα τα social media, γνωρίζουμε πως φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους, αφού χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους εξ αποστάσεως. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του Facebook, Chamath Palihapitiya, τα social media κάνουν ακριβώς το αντίθετο και “καταστρέφουν την κοινωνία”.

Ο Palihapitiya εκτέλεσε καθήκοντα Αντιπροέδρου για την ανάπτυξη των χρηστών στο Facebook από το 2007. Δέκα χρόνια αργότερα, εκφράζει τις ενοχές του που βοήθησε στην ανάπτυξη αυτής της εταιρίας.

Νομίζω πως δημιουργήσαμε τα εργαλεία που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό που υποστηρίζει τη λειτουργία της κοινωνίας. Οι βραχυπρόθεσμες, ενθουσιώδεις λούπες ανατροφοδότησης που δημιουργήσαμε καταστρέφουν τη λειτουργία της κοινωνίας. Κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία. Μόνο παραπληροφόρηση και αναλήθειες. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών – δε μιλάω για τις διαφημίσεις των Ρώσων. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Σημειώνει πως οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση είναι τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δίνει και ως παράδειγμα την Ινδία, όπου ψευδείς πληροφορίες μέσω WhatsApp μηνυμάτων είχαν ως αποτέλεσμα το λιντσάρισμα επτά αθώων ανθρώπων.

Αυτό αντιμετωπίζουμε και φανταστείτε τις ακραίες μορφές αυτού, όπου “βαλτοί” μπορούν να χειραγωγήσουν τεράστιες μερίδες του πληθυσμού για να κάνουν αυτό που θέλουν. Είναι πραγματικά τραγικά τα πράγματα.

Παρά την απαισιόδοξη ματιά του όμως, σημειώνει πως το Facebook κάνει και “μεγάλο καλό στον κόσμο”. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία του στο Stanford Graduate School of Business, με το κομμάτι σχετικά με τα social media να ξεκινά περίπου στο 21ο λεπτό.

Εσείς τι πιστεύετε; Οι social media πλατφόρμες όπως το Facebook είναι απλώς το μέσο και για τη χρήση τους είναι υπεύθυνη η κοινωνία; Ή οι εταιρίες φέρουν ευθύνη για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού;